Верховна Рада прийняла закон про захист викривачів корупції! ЗА — 252 голоси.

Закон набуде чинності 1 січня 2020 року. 

Відтоді викривач матиме право на 10-відсоткову винагороду від предмета злочину або завданих державі збитків. Він зможе користуватися всіма видами правової допомоги, або залучити адвоката для захисту прав і представництва. 

Окрім того, з’явиться заборона дискримінації викривача та його близьких. Також викривача не можна буде засудити за завдану шкоду через таке повідомлення. Звісно це не стосується свідомо неправдивого інформування про злочин.

Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала на необхідності цього закону. Це важливий інструмент у боротьбі з корупцією, який уже довів свою ефективність у світі.

Прийняття цього закону — важливий перший крок, без якого в Україні повноцінно не запрацює інститут викривача. Утім попереду ще багато роботи. Адже захисту так само потребують і викривачі у сферах порушення прав людини, екології, безпеки харчів тощо. Тому необхідно розширити дефініцію “викривач”. Також потрібно запровадити механізм власного акаунту для стеження за розслідуванням справи”, зазначив юридичний радник Transparency International Ukraine Олександр Калітенко.

Нагадаємо, “Голос України” оприлюднив два важливі антикорупційні закони, підписані Президентом Зеленським. Ідеться про закон зі змінами в Кримінальному процесуальному кодексі та закон про перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(301) "Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала на необхідності цього закону. Це важливий інструмент у боротьбі з корупцією, який уже довів свою ефективність у світі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала на необхідності цього закону. Це важливий інструмент у боротьбі з корупцією, який уже довів свою ефективність у світі.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.