13 вересня Кабмін розпорядився передати активи “дочок” російських банків “Сбєрбанк Росії” та “ВЕБ.РФ” в управління Національному фонду інвестицій України. Нацбанк оцінює сукупну вартість у 26 млрд грн. 

Йдеться про корпоративні права та облігації внутрішньої державної позики. Частину також становлять права вимоги щодо боргів українських компаній, серед яких, наприклад, Укрзалізниця.

Також Кабінет Міністрів надав вказівки та рекомендації з управління вилученими активами різним державним структурам:

  • Фонду гарантування вкладів Кабмін рекомендував залишки коштів на рахунках цих банків скерувати до спеціального фонду держбюджету, з якого будуть фінансуватись заходи з будівництва та реконструкції громадських будівель, житла для внутрішньо переміщених осіб й об’єктів критичної інфраструктури;
  • Мінфіну анулювати облігації внутрішньої державної позики, які були видані банкам;
  • ДП “Національний фонд інвестицій” відкрити рахунок в депозитарній установі для обліку вилучених корпоративних прав за акціями тощо.

На виконання цих вказівок у Фонду гарантування вкладів та Нацфонду інвестицій є тиждень. Після цього Мінекономіки разом з Кабміном шукатимуть шляхи подальшого ефективного використання вилучених активів.

На думку ТІ Україна,

рішення Кабміну повинне пришвидшити примусове вилучення російських активів.

Це перший приклад застосування нового механізму вилучення, тому успішний результат стане прикладом і важливим кроком у відбудові України.

Сбербанк Росії
Протест біля офісу «Сбербанку Росії» в Дніпрі, 17 березня 2017. Джерело: Радіо Свобода

Рада безпеки та оборони постановила примусово вилучити ці активи на користь України ще на початку травня. Утім процес передачі затягнувся через затримки з відкриттям спеціального рахунку у державному підприємстві. Також була необхідність внести зміни до закону, на підставі якого здійснюється вилучення російського майна.

Нагадаємо, 1 вересня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Володимира Євтушенкова.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook | Instagram | Telegram | Twitter 

DOZORRO: Facebook | Instagram | Telegram 

Прозорі міста: Facebook