Аль-Джазіра оприлюднила повний текст вироку Краматорського суду, яким конфісковано активи, які ГПУ приписує Віктору Януковичу, на суму близько 1,5 млрд доларів США. Цьому передувало журналістське розслідування телеканалу про операції з купівлі-продажу олігархами арештованих і конфіскованих активів колишнього президента. Transparency International Україна вимагає оприлюднити цей вирок у законному порядку в Єдиному державному реєстрі судових рішень починаючи з травня 2017 року. ГПУ штучно створила ореол таємничості довкола документу. Наслідком таких дій стало те, що іноземні журналісти оприлюднили текст судового рішення тепер вже з повною персональною інформацією особи, яка уклала угоду зі слідством.

Автентичність оприлюдненого журналістами тексту вироку поки достеменно не підтверджено. Однак, кожен може оцінити як правдоподібність документу, так і юридичну позиції прокуратури і суду (якщо припустити, що текст все ж відповідає оригіналу).

Вважаємо, що додаткового вивчення і оцінки вимагає роль у описаних в оприлюдненому документі схемах легалізації доходів керівництва компанії ICU, послугами якої користується і Президент Порошенко. Варто оцінити також і ризики можливого повернення з бюджету України конфіскованих коштів у випадку задоволення судовими інстанціями (національними або міжнародними) скарг адвокатів власників конфіскованих активів.

З огляду на це ТІ Україна вимагає від посадових осіб наступне.

Від Генерального прокурора України Юрія Луценка негайно:

  • офіційно прокоментувати оприлюднений журналістами Аль-Джазіри документ та підтвердити або спростувати його автентичність, а також пояснити, з метою захисту якої саме інформації цей судовий вирок приховувався від суспільства понад 8 місяців;
  • публічно навести аргументовану позицію ГПУ стосовно законності застосування спеціальної конфіскації у випадку ухвалення вироку на підставі угоди про визнання винуватості у цьому кримінальному провадженні.

 

Від Голови Верховної Ради України Андрія Парубія:

ініціювати створення парламентської слідчої комісії для розслідування законності дій ГПУ та Військової прокуратури сил АТО.