У четвер, 4 березня, Вища рада правосуддя розглянула 2 скарги суддів Антикорсуду щодо винесених їм покарань. Ідеться про суддів Тимура Хамзіна та Віру Михайленко.

Так, ВРП остаточно підтвердила незаконне покарання судді ВАКС Тимура Хамзіна. За це проголосувало 12 членів ВРП, 1 — проти.

Рішення щодо притягнення його до дисциплінарної відповідальності Третя Дисциплінарна палата ВРП винесла 13 січня 2021 року.

Нагадаємо, Хамзін отримав попередження за те, що дозволив НАБУ провести обшуки у судді Окружного адміністративного суду Києва Володимира Келеберди. А на думку ВРП, достатніх підстав для обшуку не було. Суддя ВАКС вважає, що матеріали справи навпаки, свідчили про необхідність обшуку. Іншими способами, окрім як обшук і вилучення, отримати інформацію про ймовірний злочин — у цьому випадку було неможливо.

 

Але водночас ВРП закрила дисциплінарне провадження стосовно судді ВАКС Віри Михайленко та скасувала їй попередження. “За” це проголосувало 7 членів ВРП, а “проти” — 6.

Це був перший випадок притягнення до дисциплінарної відповідальності слідчої судді Вищого антикорупційного суду. 

Автор дисциплінарної скарги щодо Віри Михайленко – адвокат Злочевського Євген Степанов. Причиною став дозвіл судді для детективів НАБУ і прокурорів САП проводити щодо Злочевського спеціальне досудове розслідування у справі про $5 млн хабаря керівництву НАБУ та САП.

 

Також нагадаємо, що у листопаді колегія Антикорсуду заявляла про втручання в їхню діяльність з боку Вищої ради правосуддя. Тоді один із членів ВРП, ймовірно, Олексій Маловацький витребовував копії матеріалів судової справи, розгляд якої не закінчено. Він “попередив“, якщо вимогу не виконають, суддів можуть притягнути до відповідальності.