5 вересня 2020 року Вищий антикорупційний суд відсвяткував один рік від старту роботи. У цей день справи НАБУ-САП почали переходити до Антикорсуду. Що вдалося ВАКС за 365 днів роботи, які виклики доводилося долати та що варто чекати далі?

 

Рік Антикорсуду в цифрах

До суду першої інстанції надійшло 268 кримінальних проваджень на 535 обвинувачених та 10847 клопотань, заяв, скарг. Це — дані з 5 вересня 2019 року по 21 серпня 2020 року. У трійці справ, які розглядає Антикорсуд, є: привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ст. 191 Кримінального кодексу України); зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 ККУ); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368 ККУ).

За рік діяльності Антикорсуд виніс 16 обвинувальних вироків та один виправдувальний. Слідчі судді розглянули 185 клопотань про обрання запобіжних заходів. За перебігом справ ВАКС можна стежити в розділі «Справи Антикорсуду», який оновлюють юристи ТІ Україна.

«Вищий антикорупційний суд дотримується процесуальних та процедурних вимог під час відправлення правосуддя у кримінальному судочинстві. Відсоток порушень є приємно низьким і вказує на високий рівень професійності суддів та інших учасників процесу», — ділиться результатами моніторингу діяльності ВАКС Катерина Риженко, керівниця юридичного відділу ТІ Україна.

Загальна сума застав, внесених на рахунок Антикорсуду, складає понад 765 млн грн. ТОП траншів по заставах на рахунок Антикорсуду: 74,5 млн, 70 млн, 42 млн. Про найбільший хабар в історії України та рекордну суму застави ви можете прочитати в матеріалі.

На посадах в Антикорсуді як суді першої інстанції працюють 104 держслужбовці, 53 працівники патронатної служби   В Апеляційній палаті — 43 держслужбовці, 23 працівники патронатної служби. Більше цифр про рік роботи ВАКС у відео:

 

Виклики та очікування

Вищий антикорупційний суд став вінцем антикорупційного трикутника з НАБУ та САП. ВАКС було створено у відповідь на нездатність типової судової системи неупереджено і професійно розглядати справи щодо високопосадової корупції. Наразі Антикорсуду вдається тримати закиди щодо «непотрібності» суду та спроби знищити інституцію, відповідаючи вироками та новим рівнем судочинства.

«ВАКС, може стати прикладом для багатьох країн, які активно борються з корупцією. Але це можливо виключно за умови професійного, у міру швидкого, неупередженого судочинства», — читайте більше в колонці виконавчого директора ТІ Україна Андрія Боровика спеціально видання «Українська правда».

Переглянути онлайн-обговорення результатів року роботи Вищого антикорупційного суду за участі самих суддів, представників ТІ Україна, експертів можна українською та англійською мовами.

 

Поле битви. Як запускали Антикорсуд в Україні

За створення ВАКС точилася боротьба задовго до 2019 року. Після створення НАБУ та САП з’явилася очевидна потреба в незалежному суді, який би розглядав складні справи щодо впливових топпосадовців. Як громадські організації просували ідею створення незалежного суду, якою була участь міжнародних партнерів, як змінювалася думка влади щодо потреби в спеціалізованому антикорупційному суді — читайте в матеріалі.

Чому конкурс з відбору суддів до Вищого антикорупційного суду був унікальним:

Цей матеріал підготовлено за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Погляди належать виключно Трансперенсі Інтернешнл Україна і можуть не збігатися з позицією Посольства США.