21 лютого в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг щодо загрози блокування діяльності Антикорсуду. Ідеться про ухвалені зміни в законодавстві щодо проведення експертиз у кримінальних провадженнях.

Наразі лише державні спеціалізовані установи проводять судові експертизи в кримінальному процесі. І винятково слідчий суддя може визначити наявність підстав для проведення експертизи, коло питань і самостійно обрати експерта для сторін.

Важливо розуміти, що на Вищий антикорупційний суд покладаються великі надії. Утім розслідування топ-корупції потребує проведення експертизи для встановлення матеріальної шкоди та визначення її розміру. Державна монополія на проведення експертизи не може забезпечити принципи змагальності та рівності сторін і розслідування у розумні строки.

Роль експертизи в корупційних справах має надважливе значення. Висновки експертів безпосередньо впливають на перебіг розслідування та міру покарання фігурантів топ-корупційних справ. Тому робота судових експертів повинна здійснюватися незалежно та професійно, що наразі не забезпечується чинним законодавством”, — заявила юридичний радник ТІ Україна Катерина Риженко.

Нагадаємо, нещодавно було опубліковано результати Індексу сприйняття корупції. Україна отримала 32 бали та 120 місце серед 180 країн. Трансперенсі Інтернешнл Україна розробила рекомендації для української влади на 2019 рік для покращення ситуації. Зокрема, організація наголошувала на потребі негайно скасувати зміни щодо процедури проведення експертиз.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(341) "Роль експертизи в корупційних справах має надважливе значення. Висновки експертів безпосередньо впливають на перебіг розслідування та міру покарання фігурантів топ-корупційних справ." ["quote_author"]=> string(78) "Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Ukraine " }

Роль експертизи в корупційних справах має надважливе значення. Висновки експертів безпосередньо впливають на перебіг розслідування та міру покарання фігурантів топ-корупційних справ.

Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Ukraine