У Києві пройшла презентація демоверсії електронної інформаційної медичної системи eHealth. На першому етапі система наповнюватиме три реєстри: медичних закладів, лікарів та пацієнтів. Проектний менеджер, представник Transparency International Україна Юрій Бугай продемонстрував елементи системи. Зокрема, показав як будуть створюватися профілі учасників системи.

Він спрогнозував, що eHealth почне практично впроваджуватися в липні. Юрій означив один з основних принципів за яким працюватиме система: користувачі самі обиратимуть собі майданчик, яким будуть користуватися. Конкуренція дозволить підняти рівень сервісу та знизити вартість, вважає Ю.Бугай. А вже за три роки повноцінно працююча система дасть можливість кожному пацієнтові користуватися усіма медичними сервісами за допомогою смартфону.

В.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун заявила, що пакет законопроектів, який необхідний для початку впровадження eHealth вже погоджений на Кабінеті міністрів. В понеділок його внесуть до Верховної Ради. Майбутні закони стосуються, насамперед, зміни принципів фінансування медицини за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». «Ми переходимо від теорії до практики», – заявила в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин підкреслив, що участь ТІ Україна в проекті – гарантія прозорості процесу. Він відзначив, що тривалий час організація не мала бажання долучатися до антикорупційних проектів в медичній сфері, оскільки стан галузі не залишав надії на позитивні зміни. Однак, нинішня команда МОЗу дає підстави сподіватися на успіх.

«Ми повірили в цю команду, і коли нас запросили стати, фактично, гарантом того, що світло буде включено не в інтересах окремо взятого бізнесу, окремо взятих пацієнтів, чи окремо взятих лікарських кіл, що світло, насправді, буде включено для всіх, ми погодилися. Ми інвестуємо бренд Трансперенсі в те, що цей процес буде відкритим, прозорим, максимально ефективним», – заявив Ярослав Юрчишин.

Юрчишин висловив сподівання, що Верховна Рада ефективно працюватиме над пакетом законопроектів, які внесло Міністерство.