Аналітичний модуль BI Prozorro допомагає компаніям дослідити й зрозуміти ринок публічних закупівель. І це важливо не лише для бізнесу, а й для самих бюджетних замовників.

Публічні закупівлі – сфера, у якій бізнес щодня взаємодіє з органами державної та місцевої влади. Від ефективності такої співпраці залежить, чи буде держава забезпечена всім необхідним, щоб надавати якісні послуги своїм громадянам. І хоча кінцеве рішення щодо того, з якою саме компанією підписати контракт, ухвалює організатор закупівлі, саме бізнес робить перший вибір на тендерах – коли вирішує подати свою пропозицію. І чим більше постачальників будуть готові працювати на ринку публічних закупівель, тим якісніші й дешевші товари й послуги можна буде купити за бюджетні кошти.

Є низка чинників, які впливають на рішення бізнесу виходити на цей ринок — наприклад, прозорість системи публічних закупівель, рівень законодавчого регулювання сфери, комерційна привабливість ринку тощо. Визначити, наскільки вигідною буде робота з публічними закупівлями та яку стратегію обрати, підприємствам допомагає публічний модуль аналітики BI Prozorro. Ми вже розповідали про його можливості загалом, і окремо — про вигоди для замовників. Було б несправедливо оминути увагою учасників. Тож чим важливе існування такого інструменту, як BI Prozorro, для залучення бізнесу в публічні закупівлі?

 

  1. Модуль дозволяє оцінити обсяги ринку та його середні ціни

Підприємці хочуть знати потенційні вигоди перед тим, як розпочинати свою роботу в сфері закупівель. Адже участь у тендерах пов’язана з певними витратами, особливо для початківців: потрібно навчити персонал працювати із такими контрагентами як бюджетні установи, розібратися в профільному законодавстві, витратити час та інші ресурси на підготовку необхідної документації. Тому бізнесу важливо знати, чи затребуваний зараз їхній товар або послуга, у яких обсягах, за якими цінами. Публічний модуль аналітики дозволяє швидко оцінити потрібні показники за допомогою різноманітних фільтрів та показників. BI Prozorro групує дані за тими ознаками, які вибере сам підприємець. Це може бути регіональний поділ за окремими товарами чи кодами CPV, за типом замовників, або ж динаміка обсягів закупівель (для оцінки сезонних коливань попиту). Також, оскільки в модулі аналітики є інформація про всі закупівлі у Prozorro, постачальники можуть подивитися, які ціни сформувалися на ринку. Це важливо, щоб оцінити потенційну прибутковість від участі в публічних закупівлях.

 

  1. У BI Prozorro можна дослідити як конкуренцію у конкретній галузі в публічних закупівлях, так і своїх прямих суперників

Ще одним важливим фактором для учасників є оцінка конкурентів та власної спроможності з ними змагатися. BI Prozorro показує рівень конкуренції для різних закупівель, суми угод для кожного бізнесу в системі Prozorro, їхніх контрагентів-замовників. Крім цього, підприємці можуть переглянути, з якими фірмами вони найчастіше зустрічаються на відкритих торгах, та вивчити сильні й слабкі сторони основних конкурентів. Це допоможе будувати свою стратегію участі в публічних закупівлях так, щоб перемагати на тендерах якнайчастіше. 

 

  1. Модуль аналітики допомагає оцінити ефективність своєї роботи в публічних закупівлях

Щоб покращити свої результати в публічних закупівлях, корисно визначити власні слабкі місця. Модуль BI Prozorro має спеціальний функціонал, який на основі даних про закупівлі формує загальні показники успішності учасника, статистику результатів на тендерах із зазначеними причинами програшів тощо. Завдяки інтерактивним діаграмам легко побачити, наприклад, який замовник найчастіше дискваліфікує компанію, а з яким вона має найбільшу кількість і суму прямих угод. Так учасник публічних закупівель може визначити замовників, з якими їй найвигідніше працювати. Крім цього, аналіз показників успішності в модулі буде особливо корисним, якщо підприємству часто не вдається виграти на тендерах. Адже він допоможе знайти причину програшів. 

 

  1. Модуль аналітики BI Prozorro — безкоштовний

Цей аналітичний інструмент відкритий для будь-кого, і він абсолютно безкоштовний. Це робить аналітику доступною навіть для мікро-, малих та середніх підприємств, які часто не мають ресурсів, щоб залучати фахівців для аналізу ринку на аутсорс чи наймати їх до себе в штат. До речі, у 2020 році мікро-, малі та середні підприємства отримали понад 90% від загальної кількості контрактів у Prozorro. Це 78% від очікуваної вартості усіх успішних закупівель (ці дані ми отримали також з модуля).

 

Важливу роль відіграє також те, що команда DOZORRO розробила чимало текстових та відеоінструкцій, які допомагають учасникам використовувати можливості аналітичного інструмента на максимум. Ба більше, у Facebook є група користувачів модуля, де вони можуть допомагати одне одному та звертатися з питаннями до розробників BI Prozorro.

 

Публічний модуль BI Prozorro — інструмент, який робить якісну аналітику в сфері публічних закупівель доступною для кожного учасника. Завдяки цьому ринок стає більш прозорим і зрозумілим для бізнесу. І це, без сумніву, вигідно як самим підприємцям, так і згодом, усій країні.

 

Статтю підготували Сергій Павлюк, менеджер проєкту BI Prozorro ТІ Україна, та Катерина Русіна, комунікаційна менеджерка DOZORRO, у межах проєкту „Нові підходи до боротьби з корупцією в публічних закупівлях в Україні та країнах Вишеградської четвірки“.

Проєкт фінансується Міжнародним Вишеградським Фондом за підтримки уряду Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Ціль Фонду – покращити сталу регіональну співпрацю у Центральній Європі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(357) "Публічний модуль BI Prozorro — інструмент, який робить якісну аналітику в сфері публічних закупівель доступною для кожного учасника. Завдяки цьому ринок стає більш прозорим і зрозумілим для бізнесу." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Публічний модуль BI Prozorro — інструмент, який робить якісну аналітику в сфері публічних закупівель доступною для кожного учасника. Завдяки цьому ринок стає більш прозорим і зрозумілим для бізнесу.