Окупанти пошкодили чимало українських підприємств. Аби підтримати бізнес, Кабінет Міністрів України затвердив Постанову, яка визначає ключові критерії для розробки методики встановлення збитків. 

Основний напрям, за яким оцінюватимуть рівень завданої шкоди, включає «економічні втрати підприємств» усіх форм власності.  Зважатимуть на такі види втрати бізнесу:

  • знищення чи пошкодження майна,
  • упущена вигода від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності,
  • втрати від неоплачених товарів робіт і послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Збитки аграріїв, власників або користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, будуть визначатися за пунктом 6 «втрати земельного фонду» та методикою Мінагрополітики.

Порядок може доповнюватися видами та напрямками втрат. 

Крім того, уряд визначив держоргани, які оцінюватимуть шкоду та затверджуватимуть зазначені методики. Методики розроблятимуть уповноважені відомства до 6 місяців.

Готуємось до відшкодування збитків:

  1. Фіксація збитків

В Україні поки не існує чіткого алгоритму оцінки шкоди, завданої бізнесу через війну. Проте, ми рекомендуємо не зволікати і вже зараз, за можливості, зафіксувати збитки.

Фото- та відеозйомка

Незалежно від того, чи ви власник нерухомості, чи орендуєте її, слід самостійно фіксувати шкоду. Це може бути фото та відеозйомка з детальним висвітленням всіх пошкоджень. Рекомендуємо провести фото та відеофіксацію із свідками або сусідами, які зможуть прокоментувати побачене. При цьому, важливо зафіксувати дату, час, адресу місця проведення зйомки, персональні дані та інформацію про свідків. Це стане надійним доказом, якщо вашу справу будуть розглядати в суді або профільній комісії.

Також необхідно фіксувати факти втрати/завданої шкоди рухомому майну, наприклад, техніці чи меблям, яка знаходилась в знищеному орендованому приміщенні. ерез Якщо ви втратили таке майно, ваше підприємство може претендувати на відшкодування упущеної вигоди — рахункову або ж фінансову величину втрат, очікуваного приросту в такому майні. Упущену вигоду можна підтвердити  документами, які засвідчують можливість отримання коштів за умови відсутності завданої шкоди. 

Ті, хто немає можливості здійснити безпосередню фіксацію, можуть зібрати інформацію про знищення чи пошкодження майна, зі ЗМІ або Інтернету — завантажити фото або відео, на яких зображено ваше майно, зробити скріншоти.

Документальна фіксація 

Збитки важливо зафіксувати і на папері. Для складання офіційного документу рекомендуємо викликати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). В акті руйнувань/ушкоджень варто зазначити причину їхнього виникнення  (обстріл, ракетний удар, мінування тощо) та отримати його копію.

Також, можна звернутися до поліції для відкриття кримінального провадження за фактом знищення або пошкодження майна. В заяві необхідно вказати обставини, за яких майно зазнало шкоди. Протягом 24 годин з моменту отримання вашої заяви, працівники поліції зобов’язані видати вам витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. У межах досудового розслідування проведуть огляд місця події та оформлять протокол, копію якого ви зможете отримати.  

Ще одним способом документування є складання внутрішніх актів підприємства: наказів щодо неможливості використання майна через його знищення чи пошкодження, актів про проведення обстеження/інвентаризації, списання, дефектного акта. 

  1. Збір документів 

Для збору доказової бази слід провести ревізію наявних документів, які підтверджують володіння або користування товарами, устаткуванням, обладнанням та нерухомим/рухомим майном, яке було втрачено/пошкоджено внаслідок війни. Це можуть бути: 

  • свідоцтва про право власності, реєстрацію транспортного засобу; 
  • договори купівлі-продажу або оренди; 
  • витяги з реєстрів; 
  • накладні, технічні паспорти, акти приймання-передачі тощо. 

Якщо такі документи втрачені, варто розпочати процес їх відновлення. До прикладу, отримати витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно після відновлення його роботи.

Також слід зібрати фінансові документи — звіти, у тому числі, про інвентаризацію майна, його балансову вартість, аудиторські висновки, внутрішні звіти по підприємству. 

  1. Оцінка завданих збитків 

Уряд доручив розробити та затвердити профільним міністерствам ( Мінрегіону, Мінекономіки, Мінагрополітики) та Фонду держмайна за погодженням з Мінреінтеграції методику обчислення збитків для бізнесу. 

Але встановлювати економічні втрати підприємств і будуть профільні відомства, органи виконавчої влади, облдержадміністрації (до моменту завершення воєнного стану – військові цивільні адміністрації) та КМДА.

Розмір прямих збитків імовірно залежатиме від балансової вартості втраченого майна, витрат на реконструкцію, ремонту або ж невід’ємних поліпшень пошкодженого майна і подібних показників.

  1. Поінформувати про збитки

Допоки уряд не затвердив порядок подання заяв на відшкодування збитків бізнесу, повідомити про пошкодження або знищення майна можна через онлайн-ресурси — damaged.in.ua, dokaz.gov.ua та warcrimes.gov.ua. Вони збирають інформацію та докази збитків, яких зазнала держава та українці внаслідок військової агресії для підготовки позовів до росії у міжнародних судах про відшкодування цих збитків.