Ми вже писали про те, що майно, яке належить державі або територіальній громаді, має приносити користь — дохід, чи використовуватися за цільовим призначенням. Перш за все тому, що належне публічною власністю є важливою складовою економічного розвитку країни. Сьогодні пропонуємо вам розібратись: що таке реалізація державного та комунального майна і які існують види управління цим майном?

Управління державним або комунальним майном — це, швидше, парасольковий термін. Він охоплює володіння, користування і розпорядження майном державою або органами місцевого самоврядування. Давайте поглянемо на основні способи цього управління: 

 

  • Володіння

 

Володіння державним і комунальним майном означає, що державні чи муніципальні органи можуть мати у себе певний об’єкт — утримувати його та зараховувати до себе на баланс. Наприклад, міська рада вашого міста може володіти комп’ютером. Ним може користуватись мер або комп’ютер буде пилитися на складі якогось комунального підприємства. Володіння означає матеріальний зв’язок власника з майном і те, що власник майна сам приймає рішення: використовувати своє майно чи ні. 

 

  • Користування 

 

Органи державної влади і органи місцевого самоврядування можуть використовувати майно за цільовим призначенням для того, аби забезпечувати свої виконавчі функції. Наприклад, Державна прикордонна служба України може мати на своєму балансі автомобіль. Відповідно, прикордонники можуть їздити цим автомобілем для виконання своїх службових обов’язків. Тобто, Державна прикордонна служба України реалізує це майно шляхом цільового використання.  

 

  • Розпорядження 

 

Органи влади і місцевого самоврядування можуть по-різному розпоряджатись публічним майном. Наприклад, майно можна передавати у тимчасову або постійну власність фізичним/юридичним особам. Найбільш популярними є продаж або передача у тимчасове платне (або і безоплатне) користування іншим особам. Іншими словами, це може бути приватизація та оренда

Приватизація — це відчуження публічного майна від держави чи громади на користь приватних власників. В Україні приватизація проходить на конкурсній основі через електронні аукціони. Процес приватизації регулюється Законом України “Про приватизацію державного і комунального майна”

Одним з найбільших е-аукціонів в історії приватизації України є продаж столичного готелю “Дніпро”. Стартова ціна на торгах була 80,92 млн грн, а переможець аукціону заплатив 1,1 млрд грн. 

Також держава або органи місцевого самоврядування можуть передавати майно в оренду. Фактично, фізичні або юридичні особи можуть користуватися державним чи комунальним майном на платній основі. Наприклад, міська рада вашого міста може мати у власності приміщення, яке здається в оренду приватному підприємцю під кав’ярню. Таким чином, міська рада отримує додаткові надходження до бюджету, що сприятиме покращенню якості життя членів громади.

Процес передачі державного і комунального майна в оренду регулюється Законом “Про оренду державного і комунального майна”

 

Як вирішують, що продати, а що здавати в оренду?

Перш ніж реалізувати майно держава або громада приймають рішення, що зі всього майна піде на приватизацію, а що —  в оренду. Насамперед потрібно затвердити перелік об’єктів приватизації або переліки оренди.

Наприклад, міська рада міста Житомира хоче продати 5 приміщень, а 10 — передати в оренду. Аби прийняти це рішення, депутати міської ради Житомира повинні розглянути це питання на пленарному засіданні і затвердити переліки на приватизацію та оренду. 

Протягом 5 робочих днів переліки мають бути оприлюднені у вигляді рішень на офіційному веб-сайті міської ради. 

Таку інформацію можна знайти у розділі “Документи” та за допомогою пошуку за “рішеннями ради” на сайті. При пошуку таких рішень слід використовувати ключові слова — “приватизація”/“оренда”.

А також ці переліки міська рада повинна оприлюднити у системі Prozorro.Продажі. Цю інформацію можна знайти на офіційному веб-порталі системи. Над пошуковим рядком можна скористатись фільтром “Реєстри”, а далі обрати “Об’єкти приватизації” чи “Перелік майна (оренда)”. Для детальнішого пошуку слід застосовувати інші критерії — за ключовими словами, регіоном, балансоутримувачем майна тощо. 

Про процеси продажу та оренди ми вам розповімо у наших наступних матеріалах.

Прозорі правила на відкритих онлайн-аукціонах за принципом «всі знають все» є важливою складовою реалізації державного і комунального майна. Завдяки цьому конкуренція на торгах зростає, а тому державна і місцева влада може віддати в оренду або продати майно за ціну, яка в багато разів перевищує стартову. Зацікавленість громадян у цьому очевидна. Що дорожче продадуть майно, то більше коштів надійде до бюджету, гроші з якого спрямуються на розвиток держави чи громади.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(227) "Що дорожче продадуть майно, то більше коштів надійде до бюджету, гроші з якого спрямуються на розвиток держави чи громади. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Що дорожче продадуть майно, то більше коштів надійде до бюджету, гроші з якого спрямуються на розвиток держави чи громади.