Уже майже 2 місяці Україна протистоїть збройній агресії росії. Поки ЗСУ мужньо захищають від загарбників наші території, у тилу продовжується життя. Державні структури працюють, хоча частково і переорієнтувують свою діяльність. Розповідаємо, чим живе та як допомагає країні під час війни Фонд державного майна України.

До війни ФДМУ відповідав за:

  • підготовку до приватизації об’єктів держвласності: акцій державних компаній, єдиних майнових комплексів чи окремого майна;
  • управління держпідприємствами, що підпорядковуються йому;
  • оренду держмайна;
  • оціночну діяльність. 

У мирний час Фонд підтримував твердий курс на залучення інвесторів до України через приватизацію. Натомість війна спонукала його змінити векторна допомогу українському бізнесу з релокацією в більш безпечні населені пункти України та напрацювання законодавчих змін для нових реалій життя.

Один з найважливіших напрямів роботи ФДМУ під час війни — допомога бізнесам з релокацією. Разом з Міністерством економіки та Prozorro.Продажі вони запустили спеціальну програму. Фонд надає площі, що  в його управлінні, для переміщення підприємств із зон бойових дій. А також шукає в реєстрах державні об’єкти під конкретні потреби бізнесів. Наприклад, на Закарпаття перемістили виробництво однієї з провідних фармацевтичних компаній. А підприємство, яке евакуювалося на один з об’єктів Фонду з Ірпеня, уже виготовило і відправило ЗСУ перші 500 бронежилетів 4 класу. 

Обласні державні адміністрації співпрацюють з Фондом і готові допомогти бізнесу з підбором приміщень та перевезенням. Для цього підприємства, які потребують приміщення для переїзду можуть заповнити спеціальну форму та залишити заявку.

До речі, об’єкти в управлінні Фонду, надають прихисток не лише для бізнесів, але і для внутрішньо-переміщених осіб. Наприклад, на одному з підприємств Запоріжжя приймають тих, хто евакуюється з Маріуполя. Загалом для такої допомоги залучили понад 30 підприємств ФДМУ. На них прихистили приблизно тисячу жінок і дітей.

Також Фонд попрацював над безпекою даних: переніс та захистив сервери та бази даних реєстрів корпоративних прав, об’єктів держвласності та звітів про оцінку майна. 

Ще один важливий напрям роботи Фонду — відновлення оренди держмайна. 6 квітня Верховна рада ухвалила розроблений ФДМУ законопроєкт, згідно з яким  процедуру оренди під час воєнного стану визначить уряд. На черзі — ухвалення постанови, що спростить процедуру оренди на час війни та надасть низку пільг орендарям. 

Що не менш важливо, свою діяльність продовжують 150 підприємств, які перебувають під управлінням ФДМУ. Це і енергетичні компанії, хлібозаводи та інші критичні для країни підприємства — усі віддано виконують свої завдання й забезпечують державу необхідним ресурсом. Окрім цього, вони продовжують сплачувати податки. Держпідприємства та акціонерні товариства в управлінні Фонду з початку року сплатили понад 640 млн грн до державного бюджету. З них 75 млн грн — авансові платежі.

Також продовжують працювати і аграрні підприємства в управлінні Фонду в регіонах, де не тривають активні бойові дії. Станом на кінець березня вони обробили 7 тис. га посівної площі.

Окрім цього, ФДМУ бере участь у підготовці до другого читання законопроєкту 7198 про компенсацію за пошкодження та знищення об’єктів нерухомого майна внаслідок агресії рф. Цей законопроєкт визначить, у який спосіб держава буде компенсувати і відбудовувати знищене росією житло. Для цього Фонд разом з міністерствами, Київською школою економіки та спільнотою оцінювачів розробляє методику розрахунку збитків та шкоди завданої воєнною агресією росії.

На жаль, через війну значно призупинився рух приватизації в Україні. За даними публічного модуля аналітики Prozorro.Продажі, від березня до середини квітня 2022 року не відбулося жодного аукціону з малої приватизації. До порівняння, дохід від малої приватизації у цих же місяцях 2021 року року склав понад 325 млн грн. Також ФДМУ готував до продажу об’єкти великої приватизації. Зокрема, у лютому 2022 року мали оголосити нову дати продажу ОГХК. 

Зараз органи влади зосередили свою увагу на викликах воєнного часу — допомагають українському бізнесу, підтримують об’єкти державної власності, ведуть облік заподіяних збитків державному майну та захищають дані. Проте дуже важливо, щоб після перемоги України ми не забували про продовження важливих реформ у секторі державної економіки, які розпочали!