У попередньому освітньому матеріалі ми розповідали вам, як проходить мала приватизація та як можна придбати у держави об’єкт малої приватизації, наприклад, непрацюючий цех чи законсервовану будівлю для розвитку вашого бізнесу. Сьогодні розповімо, як стати власником об’єкта великої приватизації. 

До об’єктів великої приватизації належать державні та комунальні підприємства, які не є стратегічними, але водночас мають значну вартість:  балансова вартість кожного з цих підприємств перевищує 250 млн грн. 

Головна відмінність великої приватизації від малої у тому, що продаж таких підприємств відбувається із залученням інвестиційних радників. Зазвичай це великі консалтингові, аудиторські та інвестиційні компанії. До ключових завдань таких радників належить не тільки підготовка об’єкта до аукціону (оцінка, аудит, приведення до ладу всієї документації тощо), але й розробка стратегії продажу та пошук потенційних інвесторів.

Теоретично існує можливість великої приватизації для об’єктів комунальної власності. Але в історії України таких успішних кейсів ще не було. Тому розглянемо етапи великої приватизації в контексті продажу державних об’єктів.

Етап 1: Підготовка та включення об’єкта до переліку об’єктів великої приватизації.

На цьому етапі погоджується питання продажу об’єкта на рівні різних міністерств. Як органи управління, вони готують листи-пропозиції щодо включення держпідприємства до включення в перелік об’єктів великої приватизації.   Кінцевим результатом є затвердження цього переліку розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Етап 2: Прийняття рішення про приватизацію та утворення аукціонної комісії.

Після затвердження переліку продажу “великих об’єктів” відбувається прийняття рішення про приватизацію і передача функцій з управління підприємством Фонду державного майна України (ФДМУ). Після цього створюється аукціонна комісія, яка здійснює відбір інвестиційного радника. Затвердження цих радників фіксується відповідним розпорядженням КМУ. 

Етап 3: Підготовка до аукціону

На цьому етапі свою роботу починають інвестиційні радники, які проводять збір інформації про підприємство, аналізують роботу ДП та ринок. Протягом цього етапу також здійснюється розробка стратегії з продажу, оцінка вартості проведення фінансового аудиту та визначається стартова вартість з продажу об’єкту. За результатами їхньої роботи, а також враховуючи рекомендації ФДМУ, аукціонна комісія формує умови приватизації об’єкта, після чого їх має затвердити своїм рішенням Кабінет Міністрів України. Далі комісія розробляє інформаційне повідомлення про проведення аукціону і подає його на затвердження ФДМУ.

Після публікації повідомлення потенційні покупці можуть надсилати свої цінові пропозиції. Перед аукціоном ФДМУ також надає покупцям можливість запропонувати зміни до проекту договору купівлі-продажу. В останній тиждень перед аукціоном комісія розглядає документи покупців і ухвалює рішення про їхній допуск або недопуск до торгів.

Етап 4: Проведення аукціону

Аукціони з великої приватизації ще не переведені в електронний формат і проходять у класичний спосіб з оголошенням ціни та підняттям карток учасниками. На аукціоні допускається присутність ЗМІ. Перемагає в аукціоні найвища ставка. Якщо у торгах бере участь лише один учасник, то може бути активованою опція викупу об’єкта, як і при малій приватизації.

Аукціон з продажу об’єкта великої приватизації також може відбуватися тричі. Відмінність полягає у тому, що на другому аукціоні ціна знижується не на 50%, а на 25% від стартової вартості. На третьому аукціоні ціна знижується вже до 50%, але надалі вартість об’єкта не зменшується можливе лише підвищення ставки учасниками.

Етап 5: Укладення договору

Протягом 10 робочих днів після завершення аукціону ФДМУ укладає договір з переможцем торгів і публікує повідомлення про результати аукціону на своєму офіційному сайті. Покупець отримує права на об’єкт протягом 3 днів з моменту виплати повної суми за договором. Розрахунки повинні відбутися протягом 30 днів з дати укладення договору купівлі-продажу.

На покупців розповсюджуються такі ж обмеження, як і при малій приватизації.

Покупцями можуть виступати як звичайні люди, так і приватні підприємці чи  підприємства. Не можуть бути покупцями держмайна працівники ФДМУ та його регіональних відділень, особи та підприємства країни-агресора або ті, на кого Україна наклала санкції. Не можуть також бути покупцями ті особи, з якими вже був раніше укладений договір про приватизацію, який потім був розірваний через порушення ними умов, а також пов’язані з ними особи.

В цілому вся процедура великої приватизації одного об’єкта може відбуватись протягом 11-12 місяців з дати аукціону.

З переліком об’єктів великої приватизації можна ознайомитись на сайті Фонду держмайна за посиланням.