Transparency International Ukraine і Команда підтримки реформ Мінекономіки презентували модуль ризик-індикаторів порталу фінансової аналітики ProZvit, розроблений за підтримки ПРООН в Україні.

В Україні існує понад 3500 державних підприємств, що складають значну частину економіки. Вони надають ключові державні послуги та представляють найбільшого роботодавця в країні. Усі ці ДП подають свою фінансову звітність до Мінекономіки за єдиними стандартами. А портал ProZvit агрегує її й дозволяє швидко аналізувати. 

Модуль ризик-індикаторів — це доповнення до порталу, яке поглибило його можливості. Фактично це технічна система, що автоматично розраховує коефіцієнт рівня фінансової ефективності підприємства та його ризиковість.

Підхід до такого розрахунку команда підтримки реформ Мінекономіки і ТІ Україна розробили спільно із Центром економічної стратегії. Ефективність визначається на основі 8 коефіцієнтів. У результаті підприємство отримує колір — зелений, жовтий або червоний, — який свідчить про його фінансову ризиковість. Такі індикатори допомагають стежити за динамікою ймовірності дефолту. Також ми впровадили бенчмаркінг, який за ключовими показниками фінансової звітності дозволяє порівняти українське ДП із його аналогами у світі — державними компаніями інших країн. 

“Насамперед, ми хотіли побачити ці дані та структурувати. Потім потрібно було їх проаналізувати. І саме цей аналіз має стати джерелом для рішень державних органів управління”, — розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Дядюра.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(318) "Насамперед, ми хотіли побачити ці дані та структурувати. Потім потрібно було їх проаналізувати. І саме цей аналіз має стати джерелом для рішень державних органів управління." ["quote_author"]=> string(21) "Ігор Дядюра" }

Насамперед, ми хотіли побачити ці дані та структурувати. Потім потрібно було їх проаналізувати. І саме цей аналіз має стати джерелом для рішень державних органів управління.

Ігор Дядюра

Фінансова аналітика допомагає визначити, які підприємства варто приватизувати, а які лишити у державній власності. Зокрема, портал ProZvit зручний для загального розуміння про фінансову успішність компаній. Його можна використовувати і для прийняття управлінських рішень щодо ДП. 

“Будь-яке держпідприємство має бути спроможним у конкурентному світі та орієнтуватись на показники ефективності, — пояснює  менеджерка програми інноваційних проєктів TI Україна Христина Зелінська. — Критерії визначення цієї ефективності базуються на даних фінансової звітності. Завдяки порталу ProZvit кожен може побачити, які ДП України успішні, а які збиткові”.

Нагадаємо, що Transparency International Ukraine адмініструвала та передала державі системи Prozorro, Prozorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр створив і адмініструє моніторинговий портал DOZORRO і модуль аналітики BI Prozorro для роботи з даними про публічні закупівлі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(503) "Будь-яке держпідприємство має бути спроможним у конкурентному світі та орієнтуватись на показники ефективності. Критерії визначення цієї ефективності базуються на даних фінансової звітності. Завдяки порталу ProZvit кожен може побачити, які ДП України успішні, а які збиткові." ["quote_author"]=> string(36) "Христина Зелінська." }

Будь-яке держпідприємство має бути спроможним у конкурентному світі та орієнтуватись на показники ефективності. Критерії визначення цієї ефективності базуються на даних фінансової звітності. Завдяки порталу ProZvit кожен може побачити, які ДП України успішні, а які збиткові.

Христина Зелінська.