20 грудня Окружний адміністративний суд опублікував новину, якою повідомив, що скасовує Порядок роботи конкурсної комісії САП. Наступного дня член конкурсної комісії САП від Ради прокурорів Роман Куйбіда опублікував на своїй фейсбук сторінці рішення ОАСК щодо конкурсу САП. Які аргументи були покладені в основу цього рішення суду?

Головний аргумент ОАСК  полягав у тому, що конкурсна комісія втратила право на визначення порядку проведення конкурсу. Як зазначається у рішенні суду, до 16 липня 2015 року комісія мала повноваження визначати порядок проведення, а після цієї дати — залишилися повноваження лише з організації та проведення конкурсу.

На підставі цього, правники  Павла Вовка зробили висновок про наявність “прогалини в законодавстві”. Дійсно, з вказаної дати почала діяти редакція Закону України “Про прокуратуру”, у якій зазначено, що “організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія”.

“Організація і проведення” — це доволі широке поняття, яке включає у себе комплекс дій, направлених на досягнення встановленої мети. Однією з таких дій є впорядкування власної діяльності, тобто… визначення порядку проведення конкурсу. Саме це трактування є у різних словниках, у тому числі, юридичному.

Рішення Окружного адмінсуду, як ми знаємо, завжди мають подвійне та навіть  потрійне дно, яке змінюється залежно від політичної ситуації.  Наприклад, у 2016 році ОАСК виніс рішення, де  зазначав, що “посилання позивача на те, що дії відповідача (комісії) щодо прийняття вказаного Порядку є неправомірними та такими, що звужує права позивача, спростовуються наявними у справі доказами”. У задоволенні позову ОАСК відмовив. 

Що далі?

Починає спливати строк на апеляційне оскарження у 30 днів, під час якого рішення вважається таким, що не набрало законної сили. Цей строк автоматично продовжується на період апеляційного оскарження. І жодним чином не може впливати на подальшу роботу комісії. 

Але, 21 грудня голова комісії САП Катерина Коваль та її члени Андрій Гуджал і Олена Бусол, доволі незграбно жонглювали фактами, спочатку, пропонуючи перенести засідання на період апеляційного оскарження, потім — до моменту отримання повного тексту рішення. А після повідомлення, що такий текст вже є, повністю змінили причини. 

Це вчергове доводить, що метою роботи вказаних членів комісії є не виконання своїх обов’язків перед суспільством, а щось інше…

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(373) "Далі починає спливати строк на апеляційне оскарження у 30 днів, під час якого рішення вважається таким, що не набрало законної сили. Цей строк автоматично продовжується на період апеляційного оскарження. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Далі починає спливати строк на апеляційне оскарження у 30 днів, під час якого рішення вважається таким, що не набрало законної сили. Цей строк автоматично продовжується на період апеляційного оскарження.