Корупція при видачі водійських посвідчень — це зло у квадраті. Адже вона спричиняє низьку підготовку водіїв, а відтак і високу смертність на дорогах.

НЕ причини давати хабарі в автошколі:

✓ Якщо в автошколі з вас вимагають гроші за отримання водійського посвідчення ще до того, як дали вам сісти за кермо.
✓ Якщо навмисне не дають достатньо практики, аби ви не могли успішно скласти іспит.
✓ Якщо відчуваєте, що вас “валять” на практичній частині іспиту, збивають з пантелику дивними завданнями, занижують оцінки й постійно посилають на перездачі.

Що робити?

Повідомте про корупцію в Національна поліція України. У співпраці зі слідством задокументуйте факт вимагання хабара чи передачі коштів. Корупціонери будуть покарані, а дороги стануть безпечнішими.

Як складають іспит для отримання водійського посвідчення

Як вбачається з положень Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, затвердженої Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 07.12.2009 № 515 іспити для отримання права керування транспортними засобами проводяться територіальними сервісними центрами МВС (далі – ТСЦ МВС).

До складання іспитів у ТСЦ МВС для отримання посвідчення водія допускаються особи, які досягли віку:

  • для отримання посвідчення водія категорій A1, A – 16 років;
  • для отримання посвідчення водія категорій B1, B, C1, C – 18 років;
  • для отримання посвідчення водія категорій BE, C1E, CE – 19 років;
  • для отримання посвідчення водія категорій D1, D, D1E, DE, T – 21 року.

Іспити зі знань Правил дорожнього руху та навичок керування транспортними засобами відповідних категорій приймаються екзаменаційними комісіями ТСЦ МВС. Іспити зі знань Правил дорожнього руху проводяться за екзаменаційними білетами, затвердженими Головним сервісним центром МВС.

Екзаменаційна комісія з приймання іспитів зі знань Правил дорожнього руху та навичок керування транспортними засобами відповідних категорій повинна складатися не менше ніж з трьох осіб. Склад комісії призначається керівником ТСЦ МВС. Головою комісії призначається працівник ТСЦ МВС.

Іспити проводяться в такій послідовності: спочатку — іспит зі знань Правил дорожнього руху, потім — іспит (іспити) з навичок керування транспортними засобами відповідних категорій.

Іспит з навичок керування транспортними засобами приймається на транспортному засобі ТСЦ МВС, закладів або підприємств і організацій, який повинен бути обладнаний додатковими педалями зчеплення (крім транспортних засобів з автоматичною коробкою передач) і гальмування, дзеркалом заднього виду для екзаменатора.

Якщо особа проходила підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації водія в закладі на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач, то складання іспиту з керування транспортними засобами дозволяється на транспортному засобі з автоматичною коробкою передач.

Іспити зі знань Правил дорожнього руху приймаються за допомогою комп’ютерної техніки, а в разі неможливості її застосування – шляхом письмової відповіді на питання екзаменаційних білетів.

Кожний екзаменаційний білет містить 20 питань, які мають порядкові номери від 1 до 20. На кожне питання пропонуються від 2 до 5 відповідей, з яких правильною і найбільш повною є одна. Після роз’яснення екзаменатором порядку роботи на комп’ютерній техніці та правил складання іспиту починається відлік часу. Особам, що екзаменуються, пропонується за 20 хвилин відповісти на 20 питань.

Позитивна оцінка “склав” ставиться, якщо екзаменований кандидат у водії відповів на всі екзаменаційні питання за відведений на це час та допустив не більше двох неправильних відповідей. Особам, які у відведений час не відповіли на всі питання або допустили понад дві помилки, виставляється оцінка “не склав”.

Приймання практичного іспиту проводиться у два етапи: перша частина іспиту – на майданчику для навчання з початкового керування, друга – в умовах дорожнього руху. Тривалість іспиту повинна бути достатньою для визначення вміння особи керувати транспортним засобом відповідної категорії безпечно для інших учасників дорожнього руху, але час іспиту не повинен перевищувати 15 хвилин.

Для одержання позитивної оцінки особи, що екзаменуються, не повинні допустити більше ніж три помилки або дві однакові. Відмова осіб, що екзаменуються, виконати яку-небудь вправу іспиту або створення ними аварійної ситуації означає, що іспит вони не склали.

Перевірка навичок керування на мопеді або мотоциклі проводиться на спеціальному майданчику з нанесеними габаритними елементами (“вісімка”, “коридор”, “коло”, “дошка”, “змійка”).

Позитивна оцінка, одержана після складання іспиту зі знань Правил дорожнього руху, вважається дійсною протягом трьох місяців. Після закінчення цього терміну іспит зі знань Правил дорожнього руху призначається повторно.

У разі незадовільного складання іспитів повторні теоретичні і практичні іспити призначаються не раніше ніж через 5 календарних днів. Якщо особи, що отримують посвідчення водія вперше, не склали іспит із навичок керування транспортними засобами втретє, вони допускаються до наступного іспиту після проходження повного курсу підготовки керування відповідним транспортним засобом у закладі, що підтверджується довідкою про повторний курс підготовки керування транспортним засобом.

Особам, які склали іспити зі знань Правил дорожнього руху і навичок керування транспортними засобами в ТСЦ МВС , оформляються посвідчення водія відповідних категорій. Строк дії посвідчення водія становить 30 років і обчислюється з дня його видачі.

Перелік документів, необхідних для допуску до складання іспиту, встановлюється Інструкцією.

Слід мати на увазі

Часто під час проходження курсу підготовки керування транспортним засобом майбутні водії отримують пропозицію вирішити питання отримання посвідчення водія у «неформальний» спосіб. Деколи, у майбутніх водіїв безпосередньо не вимагають хабара, однак створюють умови за яких його дача провокується. Так, часто в автошколі умисно не дають відвідувачам можливості здобути навички водіння транспортним засобом, необхідні для успішної здачі практичної частини іспиту для отримання права керування транспортними засобами. Чи під час складання практичної частини іспиту, особі, що екзаменується ставлять занижений бал. За таких обставин, майбутні водії часто вирішують «підстрахуватися» шляхом дачі хабара за успішне складення іспиту. Наслідком є не лише зростання рівня корупції, а й низький рівень знань і дотримання водіями Правил дорожнього руху. У 2017 році на дорогах України сталося 162, 5 тисяч дорожньо-транспортних пригод. Значну частину з них можна було б уникнути, якби у свій час водії отримали належну теоретичну та практичну підготовку для водіння транспортними засобами.

У МВС про цю проблему знають. Так, на сьогодні вживаються заходи для усунення корупційних ризиків при складанні іспитів для отримання права керування транспортними засобами. Пропонується здійснювати фото та відеофіксацію здачі теоретичної частини іспиту майбутніми водіями. Такий захід допоможе уникнути ситуації за якої особа отримує сторонню допомогу під час здачі іспиту. Обговорюється також можливість впровадження фото та відеофіксації практичної частини здачі іспиту.

Якщо ж все-таки Вам пропонують дати хабар за успішне складення іспиту для отримання права керування транспортними засобами, радимо Вам повідомити про це правоохоронні органи. Надалі, необхідно щоб факт вимагання неправомірної вимоги був зафіксований документально. Це може бути диктофонний запис вимагання хабара, чи відеозапис передачі грошей на приховану камеру. Водночас, для того, щоб доказ неправомірної вимоги був належним, бажано щоб фіксація її вимагання здійснювалася за участю правоохоронних органів.

У разі, якщо, під час проходження курсу підготовки керування транспортним засобом Вам не дають можливість здобути практичні навички водіння транспортним засобом, чи під час складання практичної частини іспиту Вам умисно ставлять занижену оцінку, радимо Вам поскаржитися до керівництва відповідної автошколи чи ТСЦ МВС на неналежне виконання відповідним її працівником трудових обов’язків.