Програма “Прозорі міста/Transparent cities”, зовсім скоро почне нове оцінювання прозорості 100 найбільших міст України.

Ми переглянули методологію нашого оцінювання та внесли до неї деякі зміни.

Що саме ми змінили і як це вплине на міста? Розповідаємо далі:

1. Методологія вимірювання прозорості доповнена новою сферою.

До 13 сфер прозорості міст ми додали ще одну – «Інвестиції та економічний розвиток».
Раніше на основі 17 індикаторів інвестиційної сфери ми сформували окремий рейтинг міст. Проте часто Рейтинг інвестиційної прозорості міст залишався в «тіні» основного Рейтингу, а міста нехтували менш публічним інвестиційним рейтингом на користь 13 інших сфер. Щоб усунути це непорозуміння, ми вирішили об’єднати ці два рейтинги. Відтепер на місце міста у Рейтингу впливатимуть показники аж за 14 сферами.

2. Змінена вага деяких індикаторів.

Хоч більшість індикаторів методології оцінюються в 1 бал, втілення деяких рекомендацій з нашої методології вимагає значно більше зусиль: наприклад, ухвалення нормативно-правового акта, консультації з численними стейкхолдерами, розробку власного технологічного рішення, спеціальні навички, часові чи фінансові ресурси. Аби врахувати цю особливість, ми розробили спеціальні критерії оцінки складності індикаторів та ретельно переглянули методологію, щоб визначити вагу кожного індикатора.

Наприклад, як результат, оприлюднення проєктів рішень ради за 20 робочих днів до дати їх розгляду на пленарному засіданні, не є складним індикатором, а тому за виконання цього індикатора міська рада може отримати не 2 (як у 2018 році), а лише 1 бал. Натомість, для прикладу, розробка генерального плану, детальних планів територій чи оцінка кредитного рейтингу міста вимагають не лише значних фінансових затрат, а й часу та спеціальних навичок. А тому ми підвищили вагу цих індикаторів до 2 балів.

3. Індикатори, які дублюються або є неактуальними, виключені.

Протягом року ми уважно збирали відгуки міських рад та активістів щодо індикаторів, які є неактуальними на практиці.

Тому ми вирішили відмовитися від оцінки розміщення на сайтах міських рад біографії мера, інформації про способи та критерії розподілу житла, врегулювання питання конфлікту інтересів членів виконавчого комітету в окремому нормативно-правовому акті, оприлюднення інформації про цільову аудиторію та вакансії в кожній установі соціального захисту тощо.

4. Окрім того, ми оновили формулювання індикаторів для надання більшої чіткості та зрозумілості та привели термінологію у відповідність до законодавства.

Оновлений формат оцінювання дозволить нам бути зрозумілішими та об’єктивнішими.

Більш детально з оновленою методологією Ви можете ознайомитись за посиланням:
//bit.ly/methodology_for_rating2019