Хабар = залік. Якщо у купі з потрібними й геть непотрібними знаннями викладач намагається привчити цій формулі — йому не місце в університеті. І у ваших силах зробити так, аби викладач-вимагач не змушував до хабарництва ні вас, ні братів ваших меншокурсників.

З покаранням хабарників в університетах, як і у всіх інших сферах в Україні, сутужно. Але це не щось нереальне. Є щонайменше 5 різних способів, як поскаржитися на викладача, що вимагає у студентів гроші. У кожного з методів є як свої переваги, так і недоліки. Розглянемо їх детальніше.

Важливо: пункти розташовані НЕ в послідовності від найкращого до найгіршого.

✓ Поскаржитися керівництву кафедри

Плюси — це найбільш очевидний і легкий спосіб. Там можуть врятувати вас від хабара, попрохавши викладача вгамувати свої апетити.

Мінуси — низька ймовірність, що викладача відсторонять чи звільнять. До того ж, не виключено, що на кафедрі сприймуть це як зрадницький удар у спину та будуть псувати вам життя в майбутньому.

✓ Поскаржитися декану

Плюси — на відміну від керівника кафедри, декан менш пов`язаний з викладачами, а ще є ймовірність, що спрацює фактор страху перед публічними скандалами на факультеті.

Мінуси — дуже залежить від мотивації конкретного декана боротися з корупцією, до того ж, ви не зберігаєте свою анонімність.

✓ Поскаржитися в студентську раду

Плюси — замість вас до деканату піде скаржитися представник студради, тож ніхто навіть не дізнається вашого імені. Якщо студрада “робоча”, то з високою ймовірністю ви зможете натрапити там на ідейних людей, які вам допоможуть.

Мінуси — як і кожен з попередніх варіантів, не гарантує, що цей викладач більше не з`явиться у стінах університету. Навіть якщо його звільнять через шум, він може поновитися на посаді через суд — такі випадки не є рідкістю.

✓ Поскаржитися у правоохоронні органи

Плюси — це найбільш дієвий метод. Ви пишете у поліцію заяву, вказуючи якомога більше фактів: посаду викладача, яку суму і за що вимагає тощо. А далі активно співпрацюєте зі слідством: даєте показання, берете участь у негласних слідчих діях. Зрештою, записуєте на камеру факт передачі хабара викладачу — і маєте неспростовний доказ корупційного зловживання в суді. Важливо: ні ваші друзі, ні працівники університету не мають знати про ваше звернення до правоохоронних органів.

Мінуси — водночас це і найбільш тривалий у часі метод. Ваші переговори з поліцією, переговори поліції з судом — цей процес може затягнутися на кілька місяців. Тому сподіватися, що вам швидко вдасться вирішити питання перед заліком, повідомивши в поліцію про вимагання грошей, марно. Хоча це й жодним чином не заперечує користь від таких дій.

✓ Пролити світло на хабарника у соцмережах та медіа

Плюси — публічний шум, тим паче, від такої шумної спільноти, як студентська, допоможе формувати нульову толерантність до корупції як серед студентів, так і викладачів. І в ідеалі керівництво університету буде змушене відреагувати.

Мінуси — пост у соцмережах не може слугувати доказом корупції. Також ви ризикуєте зазнати тиску від керівництва університету та безпосередньо викладача-вимагача.
Тому в купі з публікаціями у соцмережах вашій групі варто написати спільну заяву до деканату (не вказано, який % від групи має підписати) з проханням змінити викладача. Якщо в деканаті зрозуміють, що ви будете стояти на своєму — його змінять.