Щороку Transparency International аналізує сприйняття корупції по всьому світу. Індекс вимірює саме сприйняття у державному секторі, а не фактичний рівень корупції.

10-річна історія розвитку України в Індексі сприйняття корупції (СРІ) показує певне покращення. Хоча просідання показників були у 2013, 2019 і 2021 роках.

Цього року оцінка України була сформована з 9 джерел. І лише два з них показали позитивну динаміку. Ми втратили один бал, маємо 32 зі 100. Очевидно, що є куди рости і розвиватися.

Тransparency International Ukraine пропонує 5 конкретних кроків, які допоможуть знизити рівень корупції в Україні та підвищити довіру громадян і бізнесу до влади у 2022 році.

  • Завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Агентства з розшуку та менеджменту активів та Національного антикорупційного бюро.
  • Ухвалити державну Антикорупційну стратегію та програму з її імплементації.
  • Провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією.
  • Забезпечити прозорий облік державної власності та продовжити курс на приватизацію.
  • Мінімізувати ризики ухвалення законопроєктів, які виводять закупівлі з-під дії Закону України “Про публічні закупівлі”.

До речі, група послів G7 оприлюднила своє бачення розвитку реформ в Україні, і наші погляди збігаються: bit.ly/G7_recommendation.

Нагадаємо, що універсальні рекомендації для всіх урядів, а також рекомендації, які не були виконані у 2021 році можна знайти за посиланням: http://cpi.ti-ukraine.org/.