Експерти ТІ Україна виявили найчастіші помилки в питаннях приватизації та оренди державного майна та запропонували свої рекомендації щодо їх покращення.

«Аукціонна революція», зумовлена прийняттям двох нових Законів «Про приватизацію державного і комунального майна» у 2018 році та «Про оренду державного та комунального майна» у 2019-му, докорінно змінила правила гри у сфері управління державним майном. Відтепер купити чи орендувати державну власність можна винятково через електронні аукціони у торговій системі Prozorro.Продажі

Метою реформи було не лише залучення додаткових бюджетних ресурсів, але й підвищення прозорості та ефективності управління державним майном. Реформа триває, і зберігається суспільний запит на забезпечення її ефективного моніторингу. 

За результатами першої спроби аналізу процедур приватизації та оренди за новим законодавством ми готові поділитися найчастішими помилками, які виникали. А також ми підготували рекомендації щодо удосконалення процедурних кроків у приватизації та оренді публічної власності. 

Найчастіші помилки у процедурах приватизації та оренди державного і комунального майна, що нам зустрічались, можна розділити на 3 категорії: 

  • маркетингові — перешкоджають привабливості та ефективному просуванню об’єкта серед потенційних орендарів або покупців;
  • процедурні — порушують вимоги законодавства щодо процедури оренди або малої приватизації.
  • пов’язані з оформленням документації — стосуються недоліків пакета документів, який супроводжує об’єкт.

Ми пропонуємо такі рекомендації для організаторів торгів для проведення процедур з меншою кількістю помилок.

Для малої приватизації:

  • Звернути увагу на неповноту поданої інформації  про об’єкти (земельні ділянки, інформація про ЄМК тощо) та вжити заходів з її доповнення. Розглянути можливість видачі окремого Наказу ФДМУ, відповідно до якого організатори будуть зобов’язані деталізувати склад майна ЄМК, якщо у таких комплексів відсутнє нерухоме майно.
  • В інформаційному повідомленні та в договорі прописувати опис майна згідно з документами на право власності та/або технічними паспортами.
  • Утриматися від відчуження об’єктів, до складу яких входить майно, розташоване на тимчасово окупованих територіях.

Для оренди: 

  • Ретельніше підходити до формування іміджу об’єкта, завантажувати якісні фотографії.
  • Уважніше звіряти інформацію що зазначається в описі лота та документах, що публікуються у межах процедури у системі Prozorro.Продажі. Досить часто ми помічали розходження в описі цільового призначення об’єкта. Наприклад, згідно з оголошенням в цільовому призначенні немає обмежень, але прикріплений проєкт договору містить цільове призначення відповідно до поточного договору оренди. 
  • Ретельніше підходити до питання визначення розміру гарантійного внеску, адже у випадку недонарахування суми та при дискваліфікації учасника бюджет недоотримає кошти. Водночас нарахування зависокого гарантійного внеску може відлякати потенційних учасників.

Хорошим прикладом для наслідування у розкритті інформації є оприлюднення відомостей про об’єкти малої приватизації Фондом державного майна України.  ФДМУ зробив великий крок назустріч потенційним покупцям, запустивши спеціалізований сайт з приватизації  та оренди, розкривши інформацію про об’єкти. На порталах можна знайти спеціальні тизери у вигляді брошур або роликів, а з документами можна ознайомитися у віртуальних кімнатах даних, попередньо зареєструвавшись на порталах. 

Цей матеріал був підготовлений Transparency International Ukraine за підтримки проєкту USAID Економічний розвиток, управління та зростання підприємництва (EDGE) Діяльність з підтримки реформи державних підприємств (SOERR). Погляди авторів, висловлені в цьому матеріалі, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку чи уряду США.