Оскільки 2022 рік добігає кінця, ми повинні прийняти реальність, що 2023 рік, ймовірно, стане продовженням агресивної війни росії проти України. Станом на 30 вересня 2022 року загальна шкода, заподіяна інфраструктурі України, становить понад $127 млрд, при цьому фінальні підрахунки набагато перевищуватимуть цю суму.

Відбудова, особливо коли вона відбувається в зоні активних бойових дій, завжди супроводжується виключно високими корупційними ризиками. У зв’язку з цим Україна не відрізнятиметься від будь-якої іншої країни з масовим припливом коштів внаслідок стихійних лих або війни.

Україна продовжує потребувати військової підтримки для боротьби з російською агресією, порятунку свого народу та відновлення територіальної цілісності. Але їй також потрібна антикорупційна зброя, щоб вона могла боротися з клептократичним кремлем у паралельній війні.

До повномасштабної війни Україні вдалося створити повноцінну екосистему органів і правову базу для боротьби з корупцією. Результати Індексу сприйняття корупції показують, що за останні десять років Україна значно покращила свій показник. Численні реформи роблять її однією з найактивніших країн регіону з точки зору боротьби з корупцією.

Статус кандидата, наданий ЄС, є шансом трансформувати Україну, і цей шанс не слід втрачати через корупцію або слабке управління.

У липні, напередодні конференції з відновлення Лугано, ми заявили про нашу стурбованість щодо недостатньо надійної корупційної інфраструктури в Україні для пом’якшення цих ризиків. З того часу атаки на інфраструктуру посилилися, і почалися серйозні зусилля з відбудови, попри постійні проблеми з безпекою.

З нагоди Міжнародної антикорупційної конференції ми підбиваємо підсумки прогресу, досягнутого за останнє півріччя.

Детальніше читайте тут.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(234) "Статус кандидата, наданий ЄС, є шансом трансформувати Україну, і цей шанс не слід втрачати через корупцію або слабке управління." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Статус кандидата, наданий ЄС, є шансом трансформувати Україну, і цей шанс не слід втрачати через корупцію або слабке управління.