04.11.2016

В корумпованих країнах люди живуть менше, їх рівень грамотності нижчий, а економічне зростання сповільнюється. Такими є результати дослідження, проведеного Офісом з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України.

До таких висновків експерти дійшли після аналізу багатьох показників: Барометру світової корупції, Індексу сприйняття корупції, очікуваної тривалості життя при народженні, рівня грамотності населення та рівня ВВП на душу населення. Очікувана тривалість життя при народженні – це величина, яка показує, скільки в середньому проживе група людей, що народилися в одному році, якщо смертність у кожній віковій групі залишиться на незмінному рівні. Рівень грамотності – це кількість грамотних людей в країні віком від 15 років.
Експерти взяли ці показники за 2012-2015 роки й побачили, що збільшення Індексу сприйняття корупції на 1 пункт має такий вплив:

1) Збільшує ВВП на душу населення в середньому на $ 795;
2) Призводить до зростання очікуваної тривалості життя на 0,29 року (104 дні);
3) Призводить до збільшення рівня грамотності дорослого населення на 4%.

Експерти прийшли до висновку, що зв’язок між економічним зростанням та корупцією найбільше виражений у постсоціалістичних країнах, а в розвинених він простежується мало. Повністю дослідження можна переглянути тут.