16 червня 2021 року Ірина Венедіктова затвердила нову інструкцію про порядок проведення службових розслідувань стосовно прокурорів. Що вона змінює?

Загалом, нововведення прямо впливають на обсяг прав та функцій виконувача обов’язків керівника САП та генпрокурора (або його в.о.): інструкція передбачає обмеження повноважень першого поряд зі збільшенням дискреції останнього. Так, у попередній редакції інструкції від 2017 року було вказано, що починати службові розслідування стосовно прокурорів САП може керівник антикорупційної прокуратури або його в.о. Однак у оновленій версії інструкції це змінюється: призначати службові розслідування щодо прокурорів САП наразі може лише повноцінний керівник цього органу. За відсутності ж останнього це повноваження переходить до генпрокурора або його в.о., проте аж ніяк не до виконувача обов’язків голови САП.

Ба більше –  аналогічні зміни стосуються й переліку осіб, які можуть скасовувати висновок службового розслідування стосовно прокурора САП. Якщо раніше це міг робити голова антикорупційної прокуратури або його в.о., то тепер носієм цього права є виключно керівник САП, а якщо його немає – генпрокурор або його в.о.

По суті, дана редакція інструкції є черговим проявом розширення Іриною Венедіктовою своїх повноважень та збільшення її впливу на діяльність САП. Очевидно, генпрокурорці не вистачає того, що наразі вона й так фактично виконує повноваження голови САП: затверджує внесення прокурорами САП відомостей до ЄРДР, призначає групи прокурорів для розслідування кримінальних проваджень, погоджує клопотання стосовно депутатів, суддів, адвокатів тощо. 

У світлі ж сумнозвісних втручань Венедіктової у перебіг справ Татарова, Бахматюка (ВіЕйБі банку), Роттердам+ та багатьох інших, потреба в обранні незалежного керівника САП зросла ще більше. Тому залишається лише сподіватись на те, що після близько двотижневої перерви, конкурсна комісія САП потішить результатами своєї роботи.