30 жовтня, в Києво-Могилянській академії відбудеться Лекція Хосе Угаса: “Топкорупціонери та їхні гроші”.

Хосе Угас — колишній державний прокурор Перу, відомий гучними справами проти топкорупціонерів своєї країни. І про цей пункт його біографії варто згадати окремо.

На початку 2000-х Угасу вдалося добитися засудження за корупцію та хабарництво понад 1500 перуанських чиновників. Проте найголовнішим його досягненням було притягнення до відповідальності колишнього президента Перу Альберто Фухіморі та його прибічника, голови таємної розвідки Владимиро Монтесіноса.

Фухіморі та Монтесінос були справді знаковими персонажами для свого часу. За часів їхнього правління з 1990 по 2000 роки корупція та відмивання грошей принесли понад 8 мільярдів доларів збитків економіці Перу. І це ще не кажучи про жахливий авторитарний режим з чисельним порушенням прав людини, тотальним контролем медіа та судової системи, створенням загонів смерті, зв’язками з наркобаронами та торговцями зброєю.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(399) "За часів правління Фухінорі з 1990 по 2000 роки корупція та відмивання грошей принесли понад 8 мільярдів доларів збитків економіці Перу. І це ще не кажучи про жахливий авторитарний режим з чисельним порушенням прав людини." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За часів правління Фухінорі з 1990 по 2000 роки корупція та відмивання грошей принесли понад 8 мільярдів доларів збитків економіці Перу. І це ще не кажучи про жахливий авторитарний режим з чисельним порушенням прав людини.

Найважливішими доказами структурованої корупції в Перу стали секретні відео із кабінету Монтесіноса — тодішнього начальника розвідки, який в останнє десятиріччя ХХ століття практично тримав у своїх руках усю країну. Ці відео були записані самим Монтесіносом на приховану камеру, яка закарбувала тисячі випадків хабарництва та обговорення корупційних схем між високопоставленими урядовцями. Саме з них і розпочався зворотний відлік авторитарного правління в країні.

Альберто Фухінорі призначив Хосе Угаса державним прокурором для усунення свого опонента. Втім, це кадрове рішення виявилося вкрай невдалим — Угас вступив у конфлікт з Фухіморі. Після того, як у 2000 році стався витік одного з роликів із кабінету Монтесіноса, прокурор порушив кримінальні справи проти лідерів Перу. За 14 місяців було порушено справи щодо 1500 осіб, почалися 200 судових процесів, і на той час, коли Угас пішов з посади, йому вдалося повернути в країну 75 мільйонів доларів з офшорів у Швейцарії, Мексиці, Люксембурзі, на Кайманових островах та заморозити 205 млн доларів за кордоном.

Монтесінос та Фухіморі були змушені тікати з країни. Монтесінос був згодом затриманий та притягнутий до відповідальності, а Фухіморі був екстрадований до Перу Чилійським урядом у 2007 році.

Так Хосе Угас посадив президента, який його призначив на посаду.

Відтоді обидва фігуранти цієї справи були засуджені до багатьох років позбавлення волі та грошової компенсації. Щоправда, всі ці роки повернути довіру перуанців до нової влади не вдалося досі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(503) "За 14 місяців було порушено справи щодо 1500 осіб, почалися 200 судових процесів, і на той час, коли Угас пішов з посади, йому вдалося повернути в країну 75 мільйонів доларів з офшорів у Швейцарії, Мексиці, Люксембурзі, на Кайманових островах та заморозити 205 млн доларів за кордоном." ["quote_author"]=> string(0) "" }

За 14 місяців було порушено справи щодо 1500 осіб, почалися 200 судових процесів, і на той час, коли Угас пішов з посади, йому вдалося повернути в країну 75 мільйонів доларів з офшорів у Швейцарії, Мексиці, Люксембурзі, на Кайманових островах та заморозити 205 млн доларів за кордоном.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.