Наближається кінець року — традиційний час підсумків. І, хай яким складним для всіх нас видався 2022 рік, ми таки маємо досягнення, про які варто згадати. 

Попри складнощі воєнного часу, наша організація продовжувала працювати і робити для посилення країни все, що в наших силах.

Ми вдячні усій команді Transparency International Ukraine, яка докладала максимум зусиль для того, щоб війна на антикорупційному фронті продовжувалась, а перемога була якнайшвидше! А також висловлюємо вдячність усім нашим друзям, донорам та партнерам, які підтримували нашу діяльність та разом з нами боролися проти корупції у цей нелегкий час.

Отже, підсумовуємо, чого нам вдалося досягти у 2022 році:

1.Вижили, зберегли команду і здоровий глузд. 

2. Отримали нагороду Amalia Award у категорії “Вплив” за позитивні зміни, що сприяли боротьбі з корупцією. Дякуємо Transparency International за відзнаку!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(226) "Попри складнощі воєнного часу, наша організація продовжувала працювати і робити для посилення країни все, що в наших силах." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Попри складнощі воєнного часу, наша організація продовжувала працювати і робити для посилення країни все, що в наших силах.

3. Завдяки системі Prozorro.Продажі Україна отримала премію ООН за найкращий публічний сервіс — UN Public Service Awards. Ми були долучені до створення системи і нині допомагаємо підтримувати її роботу.

4. Створили коаліцію Rise Ukraine для того, щоб відбудова України була ефективною, справедливою, всебічною за принципом “краще, ніж було”.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(235) "Створили коаліцію Rise Ukraine для того, щоб відбудова України була ефективною, справедливою, всебічною за принципом "краще, ніж було"." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Створили коаліцію Rise Ukraine для того, щоб відбудова України була ефективною, справедливою, всебічною за принципом "краще, ніж було".

5. Напрацювали концепцію відбудови України: https://bit.ly/3HxD6M

6. Вийшли з 27 публічними заявами з позицією TI Ukraine. Переважна більшість заяв стосувалася висвітлення російського вторгнення та інформування громадськості. А також завдяки адвокаційним зусиллям нашої організації та всіх партнерів і стейкхолдерів старший детектив НАБУ Олександр Клименко, який ще у 2021-му році виграв конкурс з відбору керівника САП, нарешті очолив цю інституцію.

7. Здійснювали громадський нагляд одразу за трьома конкурсами до антикорупційних органів НАБУ, САП й АРМА та оперативно інформували про рух процесів у них. Ми продовжуємо підтримувати підхід до відбору доброчесних кадрів в державні органи, стимулюємо справедливі конкурси, адже переконані, що ці посади мають зайняти доброчесні, аполітичні та незалежні фахівці. 

8. Антикорупційна стратегія України на 2021-2025 роки була ухвалена! Цей документ повинен допомогти зменшити рівень корупції в Україні. Від самого початку ми безпосередньо долучилися до його створення і продовжуємо стежити за процесами щодо ухвалення Державної антикорупційної програми, яка дозволить втілити Антикорстратегію в життя.

9. Адаптували дослідження прозорості українських міст відповідно до реалій воєнного стану. Робимо це для того, щоб міста продовжували працювати відкрито для громадян та партнерів. Раніше ми укладали рейтинги прозорості та підзвітності 100 найбільших міст з усієї України, але в умовах війни це робити, на жаль, неможливо.

10. Презентували 12 досліджень — про публічні закупівлі, роботу Антикорсуду, партнерства українських міст, соціальне житло, регуляторну політику та економічний розвиток в умовах війни. Таким чином ми допомагали держорганам та посадовцям, надаючи рекомендації для підвищення стійкості під час криз та оптимізації роботи.

11. Активно відстоювали інтереси України на міжнародній арені й продовжуємо це робити. Так, улітку наші представники були на конференції в Лугано, а в грудні — на Міжнародній антикорупційній конференції у Вашингтоні, де говорили зі світовою спільнотою про нашу відбудову та конфіскацію рос_активів, які нам можуть у ній допомогти.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(154) "Активно відстоювали інтереси України на міжнародній арені й продовжуємо це робити. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Активно відстоювали інтереси України на міжнародній арені й продовжуємо це робити.

Окрім цього, ми брали участь в навчальному візиті до Західних Балкан, World Urban Forum в Катовіце, адвокаційній поїздці до Брюсселя та провели низку зустрічей з депутатами Європарламенту, представниками Єврокомісії, МЗС ЄС та Європейської Ради.

12. На початку війни запустили комунікаційну кампанію із закликом до бізнесів виходити з росії, щоб не спонсорувати війну. Наприклад, заява ТІ Україна про те, що росіяни несуть колективну відповідальність за те, що вони не протистоять війні, яка була опублікована на сторінці TI Ukraine у Facebook, охопила 265 500 осіб.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(218) "На початку війни запустили комунікаційну кампанію із закликом до бізнесів виходити з росії, щоб не спонсорувати війну." ["quote_author"]=> string(0) "" }

На початку війни запустили комунікаційну кампанію із закликом до бізнесів виходити з росії, щоб не спонсорувати війну.

13. Провели 13 навчань для чиновників на теми закупівель та прозорості землекористування. Це допоможе посадовцям місцевого рівня краще та ефективніше працювати з цими сферами.

14. Надіслали 129 листів до контролюючих та правоохоронних органів й замовників щодо закупівель та проаналізували 513 закупівель. Такий громадський контроль допомагає захистити публічні кошти від корупції, щоб їх витрачали максимально справедливо та ефективно.

Окрім цього, команда шукала, закупляла й передавала військовим необхідні речі для захисту нашої країни. Лише за перші 100 днів війни TI Ukraine закупила і передала 650 аптечок, 100 пар тактичних окулярів, 90 павербанків, 65 пар берців для наших воїнів, 60 пар захисних окулярів-масок, 30 балістичних шоломів, 11 бронежилетів, 10 тепловізорів та багато іншого. 

А ще ми продовжуємо допомагати нашим містам бути сильнішими. Зараз у рамках Програми “Transparent cities/Прозорі міста” створений Emergency Fund, за допомогою якого TI Ukraine закуповує та передає містам необхідні техніку та обладнання. Ми вже передали 5 генераторів для міста Ізюм, 14 обігрівачів, 10 флеш-накопичувачів та 5 ноутбуків для Куп’янської міської ВЦА. А ще готуємо до передачі Лиманській міськраді ноутбуки, обігрівачі, павербанки та інше. Завдяки цій допомозі в деокупованих містах обладнують пункти обігріву та забезпечують роботу відділів ВЦА.

Безумовно, рік видався нелегким для усіх українців. Та зараз як ніколи приходить розуміння, що усі досягнення варто фіксувати, щоб потім було до чого звертатися. Тож цьогоріч, коли наша команда відзначала свій День народження, ми підготували окремий спецпроєкт про нашу історію та роль у допомозі державі: https://ti-ukraine.org/history/details.html

Тримаймось і продовжуємо працювати!