При багатьох школах зараз існують «благодійні фонди», куди батьків заохочують перераховувати кошти на потреби школи. На жаль, інколи відсутність внесків може вплинути на навчальну успішність вашої дитини. Немає внесків – немає високої оцінки.

Розповідаємо, як уникнути таких незаконних поборів:

✓ Добровільно здавати гроші в шкільні фонди – ОК. Але коли від вас вимагають це зробити – це не ОК, а кримінальна відповідальність. Освіта у школах та садках державної і комунальної власності є безкоштовною – про це йдеться і в Конституції, і в Законі “Про освіту”.

✓ Коли у вас вимагають гроші, шантажують низькими оцінками для ваших дітей та взагалі створюють перешкоду для їх нормального навчання – подавайте до місцевих органів Міносвіти, МВС і до прокуратури заяву з конкретними фактами та підписами батьків.

✓ Якщо ви таки не проти надати благодійний внесок у фонд школи, то можете самі вирішувати, на які цілі його сплачувати. Вказуйте цільове призначення при перерахунку коштів – наприклад, “кошти на ремонт підлоги …”. Сплачуйте кошти на рахунок фонду, а не готівкою.

✓ Ви можете самостійно проконтролювати, на що були витрачені ваші кошти. Керівник та бухгалтер закладу зобов’язані надати вам такий звіт. Якщо виявилося, що ремонтували не клас вашої дитини, а кабінет директора – ви можете поскаржитися на нецільове використання коштів до правоохоронних органів.

Нижче – детальна інструкція.

Що необхідно знати про такі «Благодійні Фонди»?

Головне, потрібно запам’ятати, що здача грошей в шкільні фонди на добровільній основі є правомірною, в той час як будь-яка вимога з боку адміністрації школи про здачу коштів незаконна. «Здавати або не здавати» – індивідуальне рішення, а будь-яке вимагання грошей є кримінально караним діянням.

Також батькам важливо вимагати від адміністрації школи обґрунтованості й прозорості використання добровільно сплачених коштів.

А у випадку вимагання таких коштів, настання негативних наслідків для дітей або батьків внаслідок несплати таких коштів, а також непрозорості їх використання – звертатися до місцевих органів міністерства освіти, до міністерства внутрішніх справ і до прокуратури з заявою про порушення адміністрацією школи законодавства України.

Положеннями Конституції УкраїниЗакону України «Про освіту» передбачено обов’язок держави (та її органів) забезпечити доступність та безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Крім того громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі.

Тобто законодавчо в нашій державі встановлено, що освіта у школах та садках державної і комунальної власності безкоштовна. Вимагання коштів адміністрацією закладу, вчителями є незаконним та тягне кримінальну відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Якщо ж Ви все-таки вирішили добровільно сплатити внесок, слід знати, що Ви маєте право вимагати як благодійник

Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4.08.2000 № 1222.

Витрачають благодійні кошти так:

  1. за напрямами, визначеними благодійниками, тобто батьками;
  2. якщо благодійники (батьки) не вказали напрямів витрачання, це може зробити керівник навчального закладу, спрямувавши благодійні кошти на першочергові потреби, пов’язані виключно з основною діяльністю закладу.

Отже, батьки, які бажають, аби їхні благодійні внески витрачали за призначенням, мають вказувати, на які цілі їх надають. Керівник та бухгалтер зобов’язані, у свою чергу, забезпечити належне оформлення таких надходжень та їхнє цільове витрачання, дотримуючись озвучених правил.

Крім того, якщо у Вас є побоювання, що Ваші гроші витратять не за призначенням, то є можливість самостійно здійснювати контроль за зібраними коштами.

Ч. 6 ст. 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» визначає, що благодійник або уповноважені ним особи мають право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви, у тому числі на користь третіх осіб.

Важливим також є те, що благодійники, які передали своє майно, кошти та інші матеріальні цінності до благодійної організації, мають право одержувати звіт про їх використання.

Щоб можна було вимагати звіт про належне цільове використання коштів, краще їх перераховувати, вказавши цільове призначення, наприклад «Кошти на ремонт підлоги школи №…» тощо. Наявність документального підтвердження (квитанція тощо) про внесення коштів на потреби школи дасть змогу в разі нецільового їх використання поскаржитися на незаконні дії представників закладів.

Також, аби полегшити процес контролю витрачання коштів, Ви можете вимагати надання рахунку благодійного фонду, створеного для потреб Вашої школи, а не виплачувати благодійні внески готівкою.

Крім того, Міністерство освіти на науки України надало роз’яснення щодо благодійних внесків (лист МОН від 05.09.2013 р. N 1/9-608 «Щодо благодійних внесків»). При відстоюванні своїх прав можна посилатись і на вказаний лист.

Однак, якщо Вас все-таки шантажують і вимагають гроші, можна поскаржитись до правоохоронних органів. Ви маєте право подати заяву із зазначенням конкретних фактів та підписами батьків. На підставі такої заяви можуть порушити кримінальну справу.

Також можна звернутись і до Державної інспекції навчальних закладів України.

Пам’ятайте!

Кримінальним кодексом України передбачено кримінальна відповідальність як за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (ст. 368), так і за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі (ст. 369).

Тобто до відповідальності притягається не тільки той, хто погоджується взяти чи бере неправомірну вимогу, а й той, хто його пропонує чи дає її.