Дитячі садки в Україні переповнені, влаштування дитини в садок обертається на тривалий головний біль для батьків, а через корупцію вгамувати його часто не вдається аж до завершення навчання. Пояснюємо, як влаштувати дитину в садок без проблем та оминати корупцію впродовж її навчання.

Оберіть дитсадок, підготуйте документи

Буде ліпше, якщо ви відвідаєте обраний заклад та з’ясуєте у директора наявність вільних місць та умови зарахування дітей. Прийом дітей до закладу дошкільної освіти здійснюється керівником протягом календарного року. Від вас потрібна заява від батьків, свідоцтво про народження, медична довідка про стан здоров’я дитини з висновком лікаря, а також довідка дільничного лікаря про епідеміологічне оточення. Важливо: згідно з нормою закону МОЗ та МОН України, невакциновані діти не можуть відвідувати дитячі садки (хіба в дитини є медичні протипоказання до вакцинації).

Скористайтеся електронною чергою

Електронна система запису дозволяє відстежувати статус поданої заявки й стежити за просуванням черги. Крім того, ви можете записатися в чергу до від 1 до 5 дитсадків — тож є можливість перестрахуватися. Про те, як відбувається електронна реєстрація дітей в дошкільні навчальні заклади можна тут: http://bit.ly/sadok_cherga

Якщо є вільні місця, то статус реєстрації зміниться на “Є можливість зарахування”. В такому разі не зволікайте з подачею документів для вступу — у вас буде на це 30 днів. В іншому випадку черга автоматично скасується.

Не зволікайте!

Як вказує Міністерство освіти, ставати в чергу в дитсадок одразу після народження дитини необов’язково (бо закон цього не вимагає). Але бажано — оскільки збільшується можливість отримати місце в дитячому садку та зекономити час, сили та нерви батьків: http://bit.ly/mon_instr

Тож не зволікайте, особливо якщо певні, що не будете змінювати місце проживання.

Що робити, якщо у дитсадку все ж відсутні вільні місця

Слід звернутися до адміністрації дитячого садка з проханням пояснити причину відсутності вільних місць. Також рекомендуємо просити в адміністрації дитячого садка роз’яснення щодо того, як все-таки можна влаштувати дитину у заклад дошкільної освіти.

Якщо з відповіді адміністрації дитячого садка вбачається необґрунтована відмова у доступі до дошкільної освіти, радимо вам звернутися із скаргою до управління освіти з вимогою про поновлення ваших прав і захист законних інтересів. Ви також можете попросити надати роз’яснення щодо реалізації права дитини на здобуття дошкільної освіти за тих умов, що склалися.

Що робити, якщо у вас вимагають благодійний внесок

Ключове у фразі “благодійний внесок” слово “благодійний”. Але якщо з вас його вимагають — це вже не жест доброї волі, а кримінальне правопорушення. І в такому разі вам слід повідомити про такий випадок правоохоронні органи, вказавши посаду та ім’я людини, що вимагала від вас хабар, суму неправомірної вигоди тощо.

Як перевірити, на що дитсадок витрачає кошти, і чи не зникають вони безслідно

Дитячі садочки фінансуються з державного та місцевого бюджетів (тобто з наших податків), цільових внесків та добровільних пожертв від юридичних та фізичних осіб. І у батьків є можливість перевірити, як саме дитячий садок, в якому навчається їхня дитина, витрачає ці кошти.

По-перше, якщо ви надали фінансову допомогу дитсадку на добровільних засадах, адміністрація закладу зобов’язана інформувати батьків про витрати цих коштів.

По-друге, якщо ви хочете отримати інформацію про те, на що спрямовуються кошти, виділені дитячому садку з державного або місцевого бюджету, зверніться до адміністрації закладу або управління освіти із запитом на інформацію. Про те, як підготувати такий запит ви також можете дізнатися з цього шаблону: http://bit.ly/dozorro_template (він для шкіл, але підійде і для садочків). Контролювати витрати дитячого садка можна також за допомогою системи електронних публічних закупівель ProZorro. Однак у більшості міст замовники зобов’язані проводити закупівлі через вказану систему лише якщо вартість закупівлі перевищує 50 тисяч гривень.

Більш детальна інструкція — за посиланням: http://bit.ly/sadok_full