Контроль над рішеннями міської ради

Під час сесії депутати міської ради ухвалюють різні рішення — від передачі дитячих майданчиків, приймання майна у комунальну власність чи виконання бюджету. Проєкти цих рішень повинні бути опубліковані не менш ніж за 10 днів до дати розгляду (окрім невідкладних). А от ухвалені на сесії рішення публікується протягом 5 днів. Якщо ці терміни порушуються, ви маєте право оскаржити такі рішення у суді.

Відкриті пленарні засідання

Згідно з Законом «Про місцеве самоврядування», всі громадяни України мають право на безперешкодне відвідування таких засідань. Все, що потрібно, — це показати посвідчення особи. Сесії міської ради мають відбуватися не рідше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок та надання документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності – не рідше, ніж один раз на місяць. Оголошення про їх проведення публікують на офіційному сайті міської ради.

Зустрічі зі звітування – теж

Депутати та міський голова зобов’язані звітувати перед виборцями щонайменше один раз на рік. Такі звітування мають бути відкритими. Окрім того, тексти звітів публікуються на сайті міської ради та в місцевих ЗМІ. На таких зустрічах ви можете запитати депутата про рішення, які він подав і підтримав, поцікавитися виконанням передвиборчої програми та просити про звітування стосовно використання коштів з депутатського фонду.

Давати доручення виборців — ваше право

Щоб врешті-решт розв’язати проблему міста, мікрорайону чи навіть будинку, ви можете дати депутатам міської ради доручення. Як це виглядає? Цей документ подається в письмовому вигляді та має бути підтриманим більшістю учасників зборів. Такі доручення можна подавати під час відкритих зустрічей чи звітування депутата.

Ви маєте право подати місцеву ініціативу

Місцева ініціатива — це письмова пропозиція про розгляд міською радою будь-якого важливого питання, яке входить до її компетенції. Таким чином ви можете вносити проєкти рішень ради та вимагати їх розгляду за присутності членів ініціативної групи. Міська рада, своєю чергою, має ухвалити порядок розгляду місцевої ініціативи (терміни подачі, кількість підписів, створення ініціативної групи тощо).

Відвідуйте громадські слухання

Такі колективні зустрічі з представниками міської ради — це шанс для громади обговорити найважливіші та найбільш болючі питання. Під час слухань ви можете вносити пропозиції, обговорювати проблеми міста, які вас турбують, просити пояснення від представників влади щодо їхніх рішень.

Долучайтесь до консультативно-дорадчих органів або навіть створюйте їх

Це можуть бути громадські, наглядові чи експертні ради, які створюються при органах державної влади та органах місцевого самоврядування. У складі таких рад ви можете контролювати роботу міської ради, консультувати, здійснювати експертні перевірки тощо.

Ви можете проводити або відвідувати мирні зібрання

Якщо хочете привернути увагу до конкретної проблеми, висловити незгоду з діями, рішеннями чи навпаки бездіяльністю місцевої влади, то цей інструмент для вас. Щоб провести мирне зібрання, вам необхідно повідомити ОМС про свій намір та надати інформацію про дату, місце, час та приблизну кількість учасників.

Надсилайте запити на інформацію

Запит на надання розпорядником публічної інформації може стати вашим першим кроком до подальших дій. Завдяки запитам ви можете дізнатися про використання коштів з місцевого бюджету, об’єкти комунальної власності, діяльність комунальних підприємств тощо. Розпорядник зобов’язаний відповісти протягом 5 робочих днів. Якщо обсяг інформації великий — 20 робочих днів.