У міноборони рф заявили, що від початку повномасштабної війни депортували з України понад мільйон людей, серед яких майже 200 тисяч дітей. Разом з КримSOS розповідаємо, як діяти, якщо ви опинилися в росії, та як звідти виїхати.

Найважливіші поради

  • Намагайтеся зберегти документи, що посвідчують особу. Уникайте будь-яких позначок, печаток.
  • Не підписуйте жодних документів.
  • Поводьтеся максимально нейтрально, не ведіться на провокації.
  • Почистіть свій телефон: переписки, фото, контакти, — але не видаляйте все.
  • Тримайте контакт з близькими.

 

Особиста безпека

Офіс президента і поліція радять насамперед потурбуватися про власну безпеку:

  1. Очистити листування в месенджерах, видалити контакти журналістів, правоохоронців, військових (якщо маєте). Натомість телефони близьких краще про всяк випадок виписати на папірець і тримати його при собі. Особливо важливо очистити переписки, де ви обговорювали політичні події, бойові дії тощо. 
  2. Видалити фото і відео військової техніки і руйнувань з телефону, а також патріотичні фото (наприклад, з прапорами) та меми про війну, росію, путіна (якщо такі є на телефоні). Однак не варто видаляти геть усі фото — занадто чистий телефон може викликати ще більше підозр.
  3. Установити двофакторну аутентифікацію на телефоні та на всі додатки з соцмережами.
  4. Намагатися зберегти українські документи, що посвідчують особу. Обов’язково зробіть електронні копії документів та завантажте на захищену хмару. Водночас Дію краще видалити, допоки ви не опинитеся у відносній безпеці. 
  5. Не давати жодних коментарів і інтерв’ю журналістам — незалежно від того, ким вони відрекомендуються.

Фільтраційні табори

Як на території тимчасово окупованих територій, так і в росії діють фільтраційні табори. Це місця, куди звозять українців, які евакуюються із зони бойових дій через росію, або яких примусово депортують. Там детально перевіряють їхні речі, контакти, можуть проводити допити та оглядати тіло на наявність татуювань.

Найважливіше в цих таборах поводитися максимально нейтрально. Якщо це можливо, до потрапляння у табір треба почистити телефон: соцмережі, електронну пошту — усе, де може бути інформація про ваші політичні погляди. 

Куди можна звернутися в росії

Насамперед спробуйте зв’язатися з родичами та близькими і тримайте їх у курсі своїх справ. Якщо у вас є родичі в росії, зв’яжіться з ними. Якщо їх немає, можливо, їх варто вигадати. Адже якщо у вас є родичі — вам є куди поїхати. Це може стати чудовим приводом для відмови від статусу біженця та притулку. І відповідно збільшить шанси зберегти український паспорт і виїхати за кордон.

Зверніться до організації “Допомагаємо поїхати” у телеграмі @helpingtoleave_bot.

Також ви можете звернутися за юридичною консультацією до організації КримSOS (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber): +38 096 224 01 23  

Робити це варто, лише коли ви перебуваєте не під наглядом, після того, як пройшли фільтрацію.

Як виїхати з росії в ЄС

Один із найлегших і найбільш поширених маршрутів — через кордон з Естонією (пункт пропуску Івангород – Нарва). Насамперед потрібно дістатися потягом до Санкт-Петербурга, а потім електричкою чи попуткою до Івангорода.

Також з росії можна виїхати до Латвії чи Литви (через Білорусь) автобусом Ecolines. Окрім цього, можна виїхати у Польщу (через Білорусь), у Грузію, Азербайджан, Вірменію, Фінляндію або Туреччину (літаком). 

На територію держав ЄС українці можуть в’їжджати навіть з протермінованим закордонним паспортом або внутрішнім. Для дітей достатньо свідоцтва про народження або id-карти.

Пам’ятайте, що обмежень на виїзд з рф для громадян України з точки зору закону немає. Однак будьте готові до додаткової перевірки та інколи навіть допиту на російському кордоні: ще раз почистіть листування, фото, контакти тощо.

Що робити, якщо у вас забрали документи

На жаль, щоб виїхати з росії, потрібно мати хоча б якісь українські документи: бодай внутрішній паспорт. 

Якщо у вас забрали всі документи, або ви їх загубили, зверніться за юридичною консультацією до організації КримSOS. Її фахівці намагаються в індивідуальному порядку допомагати у подібних випадках: шукають рішення залежно від обставин.

Також варто звертатися на гарячу лінію МЗС та Національного інформаційного бюро. 

Гаряча лінія МЗС: +38 (044) 238-16-57.

Гаряча лінія Національного інформаційного бюро для дзвінків з-за кордону: +38 044 287 81 65.

Юридична гаряча лінія КримSOS (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber): +38 096 224 01 23, +38 063 077 16 19 (месенджери).

Телефони посольств України.

Куди звертатися, якщо ваших близьких депортували в росію

Найперше, що треба зробити — повідомити державу за телефонами.

  • 16 48 — гаряча лінія Національного інформаційного бюро;
  • +38 044 238 15 88 — гаряча лінія Міністерства закордонних справ України;
  • 102 — поліція:
  • +38 044 287 81 65 —  гаряча лінія Національного інформаційного бюро для дзвінків з-за кордону;
  • Юридична гаряча лінія КримSOS (Signal, Telegram, WhatsApp, Viber): +38 096 224 01 23, +38 063 077 16 19 (месенджери).

Зберігайте спокій і намагайтеся зв’язатися з близькими.