У вівторок, 19 березня, Агентство з розшуку та менеджменту активів за участі Трансперенсі Інтернешнл Україна презентує Перелік арештованих активів. Серед іншого, там можна буде знайти інформацію про кількість активів, які передано судами в управління АРМА, дані про статус управління арештованим майном та їхню географію.

У продовження теми арештованих активів “сім’ї Януковича”, команда ТІ Україна зібрала інформацію про майно, яке перебуває в управлінні АРМА та пов’язане з оточенням екс-міністра доходів і зборів Клименка.

Як нам вдалося порахувати, лише у рамках однієї справи щодо Клименка було арештовано і передано в АРМА понад 40 елітних квартир у Києві та Одесі, більше 30 машиномісць, 20 земельних ділянок, низку корпоративних прав, а також офісні 5 000 квадратів у ТРЦ “Гулівер” та база мисливства площею більше 3000 кв. м на 1,5 га землі. Винятком стали 1000 напіввагонів, котрі окремої ухвалою Печерський районний суд Києва передав “Укрзалізниці”.

Судячи з даних Єдиного державного реєстру судових рішень, “активи Клименка” арештовані в провадженнях за статтями “створення злочинної організації”, “зловживання владою”, “ухилення від сплати податків”, “легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом” (ст. 255, 256, 364, 212, 209 ККУ).

“Аналізуючи діяльність АРМА, ТІ Україна неодноразово отримувала дані про спроби екс-міністра та його оточення завадити державі в управлінні цим майном. Зокрема через використання фізичного спротиву та недоліків судової системи. Попри це, ми сподіваємося на ефективну роботу Агентства та остаточні судові рішення, які дозволять повернути злочинні статки”, зазначила юридичний радник ТІ Україна Катерина Риженко.

Нагадаємо, справи щодо “податкових майданчиків Клименка” передано до Печерського районного суду. Як розповів генпрокурор Юрій Луценко, слідство щодо екс-податківців тривало понад 9 місяців і містить 1209 томів з доказами.

Роз’яснення інфографіки:

На інфографіці зображено активи, які були передані АРМА в рамках кримінальних проваджень, що стосується діяльності екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка та його оточення.

Ідеться про кілька ТОВок, пов’язані між собою та володіють частками один одного. Можливо, така система була запроваджена, аби у разі розслідування заплутати слідство, не дати змоги встановити реальні обсяги мережі та вийти на ініціатора/організатора схеми.

Зокрема ТОВ “КУА “Ексельсіор” володіє житловою нерухомістю, земельними ділянками, елітними автівками і корпоративними правами низкою інших юросіб. Також за цією КУА числиться квартира площею близько 200 кв. м, в якій міг проживати екс-міністр.

Наскільки стає зрозумілим з відкритих баз даних, ТОВ “КУА “Ексельсіор” володіє 100 %  корпоративних прав ТОВ “Голдвейн” і частками в ТОВ “Охоронне підприємство “Скіф”, ТОВ “Скай 1”, ТОВ “Юнісон Груп”, ТОВ “Київ Сіті Апартментс”.

Водночас кіпрські офшорні компанії також володіють частками цих же ТОВок. Таким чином Клименко і Ко могли намагатися розпорошити активи між більшою кількістю юрсосіб. Хоча, імовірно, це контролювалося оточенням екс-міністра.

Примітно, що ТОВ “Юнісон Груп” володіє 5 000 кв. м в елітному БЦ “Гулівер” у центрі Києва та 1000 напіввагонами, які окремою ухвалою були передані на зберігання Укрзалізниці.

Матеріал було створено на основі відповідей на запити до органів державної влади, публікацій ЗМІ та даних із відкритих реєстрів: youcontrol.com.ua, reyestr.court.gov.ua, usr.minjust.gov.ua та інші.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(368) "ТІ Україна неодноразово отримувала дані про спроби екс-міністра та його оточення завадити державі в управлінні цим майном. Зокрема через використання фізичного спротиву та недоліків судової системи." ["quote_author"]=> string(78) "Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Ukraine " }

ТІ Україна неодноразово отримувала дані про спроби екс-міністра та його оточення завадити державі в управлінні цим майном. Зокрема через використання фізичного спротиву та недоліків судової системи.

Катерина Риженко, юридичний радник ТІ Ukraine