4-5 липня 2022 року у швейцарському місті Лугано відбудеться Міжнародна конференція з питань відновлення України. Захід, зокрема, присвячено необхідним для відбудови реформам. 

Оскільки конференція передбачає інклюзивний підхід та принцип спільної відповідальності для забезпечення успішного відновлення, ТІ Україна разом з Базельським Інститутом Управління проаналізували порядок денний реформ, які мають безпосередній вплив на рівень корупції в нашій державі. 

Матеріал враховує позиції та експертизу представників недержавного сектору і складається з опису поточної ситуації у визначених реформах, ризиків та актуальних викликів, а також рекомендацій для конкретних представників державної влади.

Зазначені в аналізі виклики і рекомендації є логічними наступними кроками для подальшого розвитку і посилення  держави, як незалежної демократичної країни.  У переважній більшості висновки перегукуються із важливим домашнім завданням, яке Україна отримала від Європейської Комісії. Вона висунула 7 вимог, аби Україна не втратила статус кандидата до ЄС. Серед них, зокрема, і зобов’язання у сфері боротьби з корупцією:

  • завершити призначення голови САП і директора НАБУ, а також проводити ефективні розслідування топкорупції;
  • завершити перевірку доброчесності Етичною радою кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір до Вищої кваліфікаційної комісії суддів;
  • впровадити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного Суду на основі оцінки їхньої доброчесності та професійних навичок відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Хоча чіткого дедлайну Єврокомісія не встановила, однак перша оцінка виконання вимог очікується вже наприкінці року. І саме від України залежать перспективи швидкого просування до встановленої мети – повноцінного членства в Європейському Союзі.