Хабарі — не лише гроші в кишеню посадовцю. А й подарунки, послуги, квартири, відкати, потрібна інформація, «сприяння» в чомусь…

Тепер розберемося, якими бувають форми корупції, окрім хабарів. І, як завжди, з (напів)реальними прикладами.

Розкрадання майна. Поліцейські, користуючись службовим становищем, крадуть… пальне для автівок. Ви ж прекрасно розумієте, що це пальне придбали за бюджетні кошти, а значить за гроші платників податків?

Зловживання службовим становищем. Користуючись «привілеями» на посаді, місцевий чиновник «домовився» з митниками про особливі умови перевезення товарів для родинного бізнесу. Зокрема, закордонний одяг для люксової крамниці вказувався за зниженою вартістю.

Розтрата бюджетних коштів. Міська рада отримала мільйони на нові трамваї. Цих грошей вистачило б на повне оновлення транспорту в місті. Але зрештою за рік трамваїв купили лише п’ять. І таких, що вже були у вжитку. І половина з них за пів року зламалася.

Зловживання впливом. Як голова держустанови, знайомий з найвищими посадовцями, чиновник «продавав» посади в податковій. За певну суму люди отримували бажані крісла.