Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про заборону АРМА управляти майном, яке належить екс-міністру доходів і зборів Олександру Клименку та пов’язаним з ним особам, протиправне та містить ознаки злочину. Про це під час брифінгу заявив Антон Янчук, голова Національного агентства з питань виявлення, розшуку  та управління активами, одержаними від корупційних злочинів. У брифінгу також взяли участь виконавчий директор ТІ Україна та голова Громадської Ради при АРМА Гліб Канєвський.

“21 березня цього року Окружний адміністративний суд міста Києва в особі судді Пащенка задовольнив прохання позивачів (довірені особи Клименка) і заборонив АРМА здійснювати заходи з управління арештованим майном. Тим, яким воно вже управляє півроку, – розповів під час брифінгу Антон Янчук. – Рішення було винесене кулуарно: без участі представників Нацагентства, слідчих, представників Головної військової прокуратури. Про рішення ми дізналися тільки, коли одержали його поштою”.

Як повідомив Янчук, суддя дійшов висновку, що він може заборонити Нацагентству управляти майном у зв’язку з тим, що на його переконання при переданні майна в управління слідчим суддею не було встановлено вартість майна. Однак на момент винесення рішення, АРМА мало вже сім ухвал слідчих суддів, де було встановлено, що  майно, яке передається АРМА, коштує більше 200 мінімальних заробітних плат, як того вимагає закон про Національне агентство. Тому питання вартості вже встановлене судом і не підлягає доведенню.  Зокрема йдеться про елітні квартири в Києві та Одесі, 20 машиномісць, нежитлові приміщення у ТРЦ «Гуллівер» та низку елітних транспортних засобів, що належать екс-міністру та його оточенню.

2 квітня Окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні клопотання АРМА про скасування заборони управління вже переданих АРМА активів.

Transparency International Україна підтримує АРМА, допоки дії Національного Агентства юридично обґрунтовані та здійснюються в межах чинного законодавства.

“Ми маємо рудимент минулого, коли такими рішеннями, позбавляючи державні органи певних функціональних можливостей, створювалися умови для здешевлення активів. І навіть за умови повернення цих активів під управління, відповідальність за втрату ціни лягатиме знову на нас з вами, як на платників податків. Тобто держава буде відновлювати цю різницю з власних коштів/ – наголосив під час брифінгу виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин. – АРМА має захистити державний інтерес всіма доступними юридичними і законними методами, які є в наявності агентства”.

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є відповідальністю виключно Transparency International Ukraine необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Transparency International здійснює підтримку Національного агентства в рамках проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами», що фінансується Європейським Союзом. Проект має на меті надати громадянському суспільству та журналістам ефективні інструменти для боротьби з корупцією, відмиванням грошей і поверненням активів для здійснення громадського нагляду за фінансами та підтримки запуску Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а також для оновлення реєстру політично значущих осіб. Більше інформації за посиланням: https://goo.gl/SncnHJ