1 грудня Європейський Союз опублікував звіт про виконання нашою країною своїх зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію України з ЄС. 

Цей документ охоплює зміни, що відбулися в нашій країні за останній рік (після публікації аналогічного звіту 12 грудня 2019 року) і стане базою для учасників засідання Ради асоціації Україна-ЄС 8 грудня.

Що ж, на думку ЄС, змінилося в нашій країні за рік у галузі судочинства, верховенства права та боротьби з корупцією?

  • Інфраструктура України тепер включає Вищий антикорупційний суд, який розпочав роботу над корупційними топсправами у вересні 2019 року та виніс свій перший вирок у червні 2020 року. 
  • Поліпшилась співпраця між Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, хоча на цей момент кількість вироків у корупційних справах залишається низькою. 
  • Призначена комісія з відбору нового керівника САП, при цьому відбувалися різні політичні спроби звільнити керівника НАБУ. 
  • У серпні та вересні Конституційний Суд України визнав деякі положення закону про НАБУ та призначення його директора неконституційними, створюючи правову невизначеність і підриваючи незалежність НАБУ. 
  • 27 жовтня КСУ прийняв рішення щодо неконституційності частини антикорупційного законодавства в Україні, що стосуються системи електронного декларування державних службовців та політиків, а також основних повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції. 
  • У парламенті було зареєстровано кілька законодавчих ініціатив щодо відновлення антикорупційного законодавства та реформування КСУ, які все ще обговорюються. 

Практично кожен із цих пунктів детально розглянуто у звіті. Нижче наводимо короткі характеристики ЄС щодо роботи українських антикорупційних інституцій.

Вищий антикорупційний суд розпочав діяльність 5 вересня 2019 року. Його юрисдикція включала справи про корупцію високого рівня. Протягом року продовжувалося нарощування потенціалу суду, в тому числі шляхом набору персоналу. 

У червні 2020 року було прийнято закон про надання ВАКС постійного приміщення, але деякі питання потребують вирішення до того, як суд зможе прийняти їх у власність, що дозволить пристосувати приміщення під його потреби. 

За перший рік діяльності Антикорсуд прийняв 16 рішень у справах топкорупції, в деяких випадках присуджуючи довгострокові вироки. Дотримуючись високих професійних стандартів, ВАКС нарощує експертизу. 

Національне антикорупційне бюро України продовжило свою роботу, також зосереджуючись на вдосконаленні можливостей, наданих у 2019 році (повноваження автономного прослуховування, автоматичний доступ до реєстру електронних декларацій про активи). Для НАБУ та САП була розроблена електронна система управління справами, але вона ще не запущена. 

НАБУ у співпраці з САП з моменту його створення у 2015 році розпочало 986 досудових розслідувань у справах про топкорупцію. Бюро передало до судів 265 справ, в результаті чого було винесено 41 обвинувальний вирок (одна з причин такого низького показника в тому, що переважна більшість справ була заблокована в звичайних судах України). Враховуючи, що зараз вже працює ВАКС, очікується більша кількість обвинувальних вироків.

Політичний тиск на НАБУ та його директора продовжується. За конституційними скаргами, поданими низкою народних депутатів, Конституційний Суд України у серпні визнав неконституційним указ Президента 2015 року про призначення Директора НАБУ, а у вересні деякі положення закону про НАБУ також було визнано неконституційними. Хоча Директор все ще виконує свої функції, рішення КСУ залишають НАБУ в ситуації правової невизначеності.

Попри напруженість, відносини між керівництвом НАБУ та САП — а також співпраця між двома установами — покращилися з літа 2019 року, що допомагало ВАКС у прийнятті рішень. 

У серпні 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, репутацію якого підірвали звинувачення у неналежній поведінці та політичній залежності, подав у відставку після тривалої відпустки. Генеральна прокуратура розпочала процес відбору майбутнього керівника САП. 

У вересні Парламент заповнив квоту з семи членів комісії з обрання нового керівника САП, попри сумніви громадянського суспільства щодо професіоналізму та доброчесності деяких призначених. Комісія з відбору керівника, що складається з 11 членів — чотирьох з яких призначає прокуратура — розпочала роботу.

У жовтні 2019 року було прийнято закон з метою перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції. Зокрема було внесено зміни структури управління з колегіального органу на одного керівника. Після відкритого та прозорого процесу відбору, до якого були залучені міжнародні експерти, у січні 2020 року призначили нового Голову НАЗК.

Робота перезавантаженого НАЗК просувається. Для того, щоб система електронного декларування активів була ефективною, Агентство повинно забезпечити перевірку щорічних декларацій про доходи та майно державних службовців. НАЗК отримало доступ до всіх відповідних реєстрів і баз даних. 

До кінця травня 2020 до НАЗК надійшло понад 900 000 декларацій. Агентство перебувало в процесі створення системи моніторингу фінансування політичних партій. Однак 27 жовтня КСУ прийняв рішення щодо неконституційності частини антикорупційного законодавства в Україні, що стосуються системи електронного декларування державних службовців та політиків, а також основних повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції. Після рішення КСУ Кабінет Міністрів 29 жовтня видав розпорядження відновити повноваження НАЗК.

Після запуску НАЗК процесу розробки нової Антикорупційної стратегії для України на 2020-2024 роки у червні, а також державної програми реалізації стратегії, стратегія була затверджена Кабінетом Міністрів у вересні та направлена до Парламенту на розгляд.

Передбачається, що стратегія буде виконуватися через план дій, затверджений урядом.

27 жовтня КСУ прийняв рішення щодо неконституційності частини антикорупційного законодавства в Україні, що стосуються системи електронного декларування державних службовців та політиків, а також основних повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції. Рішення викликало значну критику з боку громадськості, оскільки поставило під сумнів реформи, яких вимагали українські реформатори та міжнародна спільнота, зокрема в рамках умов послідовних програм МВФ, МЗС, Плану візової лібералізації та Контракту для України з розбудови держави 2014 року. 

У парламенті було зареєстровано кілька законодавчих ініціатив щодо відновлення антикорупційного законодавства та реформування КСУ, які ще не було розглянуто. 

 

Підсумкові зауваження та перспективи на майбутнє

Здійснивши успішний демократичний перехід та відновивши роботу ключових інституцій у 2019 році, Україна швидко просувалася до виконання Угоди про асоціацію з ЄС та реформ, які вимагали громадяни, протягом першої частини 2020 року.

У таких галузях, як енергетика та корпоративне управління державними підприємствами, потрібні будуть злагоджені зусилля — як і для критичних реформ у сфері судової реформи та загалом верховенства права, оскільки можна очікувати, що громадяни України будуть і надалі вимагати прогресу в цих сферах.

Це яскраво проявилося в реакції українського суспільства на нещодавні рішення Конституційного Суду, що вплинули на зусилля та досягнення країни у боротьбі з корупцією після Революції Гідності. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати зусилля України щодо реформ, постійно адаптуючи та уточнюючи свою підтримку шляхом участі та діалогу, використовуючи всі доступні засоби.