У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5852 , що пропонує вивести закупівлі юридичних послуг для захисту інтересів Національного банку за кордоном з-під дії Закону “Про публічні закупівлі”. ТІ Україна закликає депутатів не підтримувати цю ініціативу. 

Автори ідеї обґрунтовують її тим, що відкриті торги з публікацією англійською мовою тривають надто довго, і на них може не прийти достатня кількість учасників. 

Однак минулого року такі послуги успішно закупили через відкриті торги. На аукціоні змагалися четверо учасників, а заощадити вдалося майже половину від очікуваної вартості. Цьогоріч відкриті торги оголосили на понад вдвічі більший обсяг послуг, і вони двічі не відбулися. Свою пропозицію подавав тільки один учасник, тож тепер НБУ підписуватиме угоду за переговорною процедурою.

Крім цього, згідно з чинним законодавством такі юридичні послуги можна закуповувати за переговорною процедурою, якщо є відповідне рішення Кабінету Міністрів або Ради національної безпеки і оборони.

Якщо закупівлі юридичних послуг для захисту інтересів НБУ за кордоном виведуть з-під дії Закону, договори не будуть публікувати у відкритому доступі. А отже, ми не знатимемо ні умов захисту інтересів центрального банку України, ні вартості.

Щоб забезпечити прозорість закупівель та водночас, незалежність Національного банку України, можна передбачити можливість купувати такі послуги за переговорною процедурою за рішенням самого НБУ.

Виведення закупівель з-під дії закону — це додаткові корупційні ризики. Також ідею не підтримало Головне науково-експертне управління ВРУ. Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає депутатів не підтримувати законопроєкт.