Відкрити новий корпус дитячої лікарні Охматдит до Дня Незалежності не встигли. Однак конкурентні аукціони в Prozorro на закупівлю обладнання скасували і оголосили переговорні процедури на більші суми. За пришвидшення поставок заплатять на щонайменше 89 млн грн більше, ніж планували витратити на тендерах.

Наприкінці червня закупівлі обладнання для Охматдиту, серед інших інфраструктурних проєктів до 30-річчя Незалежності, дозволили купувати за переговорними процедурами. До того ці закупівлі мали проводити через аукціони в Prozorro. Деякі з них навіть встигли оголосити. Загальна очікувана вартість закупівель операційних столів, наркозно-дихальних апаратів та ШВЛ і комплектів обладнання для операцій становила 254 млн грн.

Коли замовник — ДП “Укрмедпроектбуд” — отримав дозвіл купувати за переговорними процедурами, він скасував аукціони і оголосив у системі про намір укладати договори за переговорними процедурами. Однак очікувана вартість цих закупівель зросла, порівняно з попередніми аукціонами до 343 млн грн. Отже, переплата становитиме щонайменше 89 млн грн, якщо рахувати її як різницю між очікуваною вартістю переговорних процедур і скасованих тендерів. А це понад 25%.  Лист з детальним описом ситуації і проханням її розслідувати фахівці DOZORRO скерували до НАБУ.

Однак ціна на тендерах ще могла знижуватися. Наприклад, компанія, що брала участь в аукціоні на постачання операційних столів, була готова поставити їх за 26,4 млн грн. Про це вона повідомила замовника листом з ціновою пропозицією. Однак Укрмедпроектбуд підписав договір з компанією, яка погодилася поставити столи швидше, ніж за місяць, але за 58 млн грн. 

“Це досить дивна ситуація,” — пояснює заступник виконавчого директора ТІ Україна з інноваційних проєктів Іван Лахтіонов, — “Чи варто платити вдвічі більше за те, щоб скоротити термін поставки товарів на кілька тижнів? Саме щоб такої ситуації не виникло, ми закликали Укрмедпроект обирати постачальника публічно і залучити різних учасників.”

Цьогоріч НАБУ завершило розслідування корупції під час будівництва Охматдиту у 2012 році. Державі було завдано 30 млн грн збитків, бо замовник на підставі підроблених актів сплатив підряднику кошти за обладнання, яке той так і не поставив.