Антикорупційний суд ухвалив рішення щодо запобіжного заходу забудовнику Максиму Микитасю: тримання під вартою на два місяці або як альтернативу — заставу 260 млн грн. Ідеться про підозру у хабарі меру Дніпра Борису Філатову.

За версією НАБУ-САП, у жовтні 2022 року Максим Микитась запропонував потенційно 22 млн євро неправомірної вигоди (10 % від контракту) міському голові міста Дніпра Філатову. Посадовець нібито мав посприяти контракту на будівництво метро між Європейським банком реконструкції та розвитку і  підконтрольною колишньому народному депутату України групою підприємств поза конкурсною процедурою.

Прокурори просили в Антикорупційного суду для забудовника Микитася тримання під вартою або як альтернатива — застава 200 млн грн і додаткові обов’язки, зокрема носіння електронного браслета, здати паспорти, утриматися від спілкування з Філатовим та ін.

Оперативні антикорупційні новини в нашому телеграм каналі

У САП вбачали ризики, що Максим Микитась може переховуватися від слідства і навіть виїхати за кордон. Зокрема як аргумент наводили факт перетину кордону ним у вересні. Захист запевняв, що слідство про це знало.

Під час засідання адвокат зазначав, що Микитась пропонував створити спільне підприємство за участі фахівців з боку Микитася та від місцевої влади. Відтак нічого незаконного його підзахисний не вчиняв. Навпаки, він прагне “добудувати метро в Дніпро”. І “те, що Микитась пропонував найбільший хабар в історії України, — не підтверджується доказами”. 

До речі, Микитась вже порушував  умови запобіжного заходу в іншій справі та спілкувався з підозрюваними, тому держава стягнула 30 млн грн. Щоправда, адвокат вважає, що Микитася підбурили до цього.

Нагадаємо, що це вже не перша справа, де фігурує Максим Микитась.

Наприклад, у справі про закупівлю квартир для Нацгвардії його обвинувачують в організації схеми із квартирами для Нацгвардії. Житло в центрі міста незаконно змінили на квартири на околиці столиці. За версією слідства, ГУ Нацгвардії України та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс. Натомість Нацгвардія мала отримати там 50 квартир та 30 паркомісць.

Також варто згадати про окремий “епізод Татарова”. Татарова підозрювали у причетності до махінацій у справі щодо будівництва житла для Нацгвардії, яке вела компанія Максима Микитася «УкрБуд». А саме — в епізоді з підкупом експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтина Дубоноса. За версією слідства, Татаров мав дати Дубоносу хабар у вигляді паркомісця у ЖК “Аристократ” вартістю 250 тис. грн, а той за це — підробити документи, які б приховали збитки у понад  80 млн грн. Утім ця справа була закрита.

Також Микитася згадують у справі щодо закупівлі послуг будівництва на Чорнобильській АЕС майже на мільярд гривень. Нібито Орлов у 2017 році уклав із компанією, підконтрольною Микитасю, договір на 929 млн грн. Згідно з ним ця компанія мала збудувати Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива реакторів. Згодом витрати на будівництво сховища зросли до 1,36 млрд грн. У 2017-2019 роках Орлов одержав три квартири в столичних новобудовах від іншої компанії, також підконтрольної екснардепу. Загальна вартість житла —  майже 4,42 млн грн.