4 серпня слідчий суддя Печерського районного суду Києва Вовк фактично зобов’язав Генпрокурора забрати у Національного антикорупційного бюро справу щодо зловживання суддів Окружного адмінсуду Києва та інших представників судової гілки влади.

Це рішення суперечить українському законодавству. У статті 33-1 Кримінального процесуального кодексу вказано, що підсудність у справах, які розслідує НАБУ, визначена за Вищим антикорупційним судом, а судовий контроль мають здійснювати слідчі судді ВАКС. І аж ніяк не слідчий суддя Печерського районного суду.

Якщо ж зазирнути в статтю 216 того ж КПК, то можна здивувати деяких «служителів Феміди». Бо в кримінальному провадженні щодо ОАСК деяким суддям було повідомлено про підозру за ст. 369-2 (зловживання впливом), яка належить виключно до підслідності НАБУ. 

Отже, суддя, виносячи ухвалу, дає обґрунтування для дій Генерального прокурора, нехтуючи нормами законодавства. Тож підстави забрати справу в Антикорупційного бюро — є, але вони стоять на безпідставному та хибному фундаменті.

Це вже не вперше Печерський райсуд виходить за межі повноважень. У червні слідчий суддя Підпалий втручався в діяльність НАБУ таким же чином. Тоді оскаржували постанову про порушення кримінальної справи щодо можливого розкрадання 1,2 млрд грн VAB Банку. 

Утім Апеляційна палата Антикорсуду скасувала це рішення. Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі довелося докласти чимало зусиль. Протягом двох днів суд розглянув понад 20 клопотань від 7 адвокатів.

Тоді апеляція скасувала рішення Печерського райсуду, яким було заблоковано розслідування щодо власника VAB Банку.

Що ж чекає на справу Окружного адмінсуду? Наразі САП повинна оскаржувати таке рішення в апеляції Антикорсуду. Якщо суд не підтримає позицію прокурорів, фігуранти інших резонансних розслідувань залюбки візьмуть цей “лайфхак” на озброєння.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(194) "Суддя, виносячи ухвалу, дає обґрунтування для дій Генерального прокурора, нехтуючи нормами законодавства" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Суддя, виносячи ухвалу, дає обґрунтування для дій Генерального прокурора, нехтуючи нормами законодавства