23 січня з конкурсу до Антикорсуду вибули ще 9 кандидатів. Загалом завдяки роботі міжнародників вже 32 недоброчесних претендентів втратили шанси потрапити до ВАС. ВККС та ГРМЕ протягом двох засідань залишилось розглянути 11 кандидатів.

Комісія розглянула 9 кандидатів. Це судді та екс-судді Юрій Бурбела, Роман Головатий, Вікторія Жовноватюк, Олександр Сингаївський, адвокати Діана Заніні, Анна Надточиєва, Олександр Івасин, Ігор Січеславський та науковець Юрій Юркевич.

Суддя Києво-Святошинського райсуду Юрій Бурбела засудив “васильківських терористів” на 6 років. ГРМЕ цікавилося майном родини у Криму та столичною нерухомістю. Бурбела наголошував, що купував квартиру завдяки кредиту, який до 2013 року чомусь сплачувала колишня дружина. На питання ГРМЕ про довідку на бл. 6 млн рублів, кандидат заявив, що це помилка. Але згодом виправдався: “У мене просто інші суми відобразилися в пам’яті”.

Суддя Личаківського районного суду Роман Головатий дізнався про виклик на засідання зі ЗМІ, бо не бачив запиту від ГРМЕ. Тому і не надав вчасно підтверджень законності набуття 60 тис. дол. Мовляв, не вистачило часу, щоб надати документи.

Суддя Солом’янського райсуду Вікторія Жовноватюк (Кицюк) відповідала на закиди ГРМЕ щодо публікацій в Інтернеті. Нібито у 2017 році кандидатка поширила статтю про те, що НАБУ тисне на суд у справі Насірова. Вона це визнала, але ГРМЕ нібито надіслала відредаговану версію статті без цитати: “можливо, я буду непопулярною, але чому ми маємо створювати ВАС?”.

Також міжнародні експерти обурювалися, що суддя Жовноватюк внесла зміни у рішення шляхом виправлення описки, обмеживши кількість банківських  рахунків, до яких надавався доступ детективам НАБУ. Пізніше рішення було скасоване в апеляції через те, що суддя не проінформувала сторони. У розмові з ГРМЕ Жовноватюк намагалася довести, що це була лише деталізація судового рішення і вона не обмежувала доступ детективів до банківських рахунків за чиєюсь вказівкою. Зрештою, Сер Ентоні Хупер просто зняв своє запитання, оскільки не бачив сенсу продовжувати довготривалу дискусію з кандидаткою.

НАБУ — державний розвідувальний орган. У НАЗК інші функції…”, — це все, що відповіла адвокат Діана Заніні на питання про різницю між компетенціями НАБУ і НАЗК. Також запевняла, що живуть на доходи чоловіка-трейдера. Власних прибутків у 2017 вона не мала, бо “справи ще тривають” і дохід буде після судового рішення. Експертам було важко повірити, що адвокат не отримувала коштів від клієнтів (“Ви були настільки поганим юристом, що вам не платили?”).

Начальник юридичного відділу Київського національного торговельно-економічного університету Олександр Івасин із запізненням подав відповідь до ГРМЕ. Через це опинився на спільному засіданні. Утім міжнародники прийняли майже всі його пояснення. Залишалися лише претензії до незареєстрованої частки на авто. Як пояснив кандидат, після розлучення він відмовився від права власності на Хюндай, натомість екс-дружина продала йому земельну ділянку.

Міжнародники висловили сумніви щодо джерела походження майна адвоката Анни Надточиєвої. Ідеться про автомобілі, квартиру у Миколаєві, земельні ділянки, 2 недобудованих будинки, заощадження, орендований офіс та подорожі за кордон. Але нібито після розлучення частина майна та відповідно витрати на його утримання лягли на екс-чоловіка. Адвокатка переконувала, що рівень життя відповідає її доходам.

Екс-суддя Олександр Сингаївський нібито живе за рахунок позики брата з Росії (з розрахунком 50 тис. грн на місяць). У 2014 – 2016 роках він 26 разів був у РФ. З цих подорожей і привозив кошти, але не більше 10 тис. дол. за раз. Щодо рішень у справах Майдану, зауважив, що, мабуть, допустився помилки, не розібравшись, “що вони можуть мати політичний підтекст”. І додав, що керувався законом, доказами та внутрішнім переконанням: “Відчуваючи дійсно моральну відповідальність, я вирішив звільнитися”.

Дохід адвоката Ігоря Січеславського  з 2013 по 2017 рік – 564 тис. грн. Водночас, у декларацію за 2017 рік кандидат вніс 32 тис. доларів заощаджень. Це нібито збереження з 1997 року. Також раніше клієнт юридичного бюро, яке належить кандидату, не сплатив кошти і Січеславський через суд стягнув на рахунок юридичного бюро близько 860 тис. грн. Ці кошти претендент переказав з рахунку бюро на власний, бо боявся ризиків під час націоналізації Приватбанку. Це була поворотна позика, а відтак кандидат не задекларував її як особистий дохід.

Доктор наук Юрій Юркевич пояснював комісії, звідки в нього як науковця квартира у Львові майже за мільйон гривень, ще одна квартира у Львові та Хюндай. Переконував, що батьки подарували на весілля 60 тис. дол. за умови виключення його з подальшого заповіту. Утім цей договір дарування не був нотаріально засвідчений, як цього вимагає закон. Водночас кандидат нібито переконував батьків це зробити.

==========

Нагадаємо, на попередніх обговореннях ГРМЕ та ВККС не підтримала 23 кандидати. Наступні спеціальні спільні засідання відбудуться 24 та 28 січня.

24 січня на порядку денному:

  • суддя Апеляційного суду Кіровоградської області Руслан Бондарчук;
  • суддя Господарського суду Дніпропетровської області Володимир Воронько;  
  • суддя Рівненського міського суду Мар’ян Головчак;
  • суддя у відставці Олеся Ковтуненко;
  • суддя Ленінського районного суду Юрій Крутій;
  • адвокат Тетяна Круценко;
  • суддя Рівненського окружного адміністративного суду Андрій Сало;
  • адвокат Сергій Федяєв;
  • суддя Коломацького районного суду Харківської області Андрій Яковенко.

Нагадаємо, ГРМЕ винесло на спільне засідання з ВККС 49 кандидатів. Розглянути їхні досьє міжнародники повинні до кінця місяця.

Громадські організації зі свого боку оприлюднили список з 55 негідних Вищого антикорупційного суду. Усі зібрані матеріали вони спрямували до ГРМЕ та ВККС.