Шановні лідери західних країн!

Російські “еліти” та їхні пособники на Заході повинні понести відповідальність за жорстокий напад на Україну та страждання, завдані українському народу. Щоб змусити їх заплатили за це, вкрай важливо розібратися з їхніми надмірними багатствами, накопиченими завдяки корупційній діяльності.

Ми бачимо, що зараз ви нарешті зачиняєте свої двері для деяких з найбільш сумнозвісних російських клептократів. Цього недостатньо. Вам потрібно розібратися з їхніми грішми, які ви з самого початку не повинні були в себе приймати. Ви маєте переконатися, що мільярди корупційних доларів, євро та фунтів більше не будуть фінансувати воєнну машину, а також вжити рішучих заходів, щоб стримати поплічників Кремля у ваших країнах.

Не можна гаяти часу. Країни Заходу повинні вжити негайних дій, щоб знайти та заморозити незаконно зароблені активи прибічників путіна. Ці яхти, розкішна нерухомість та інші активи навмисно сховані за анонімними компаніями в різних країнах і на різних континентах. Клептократи вже змовляються з тими, хто таємно готовий їм допомогти перемістити своє нажите в незаконний спосіб майно в інші місця й уникнути накладених вами санкцій. Ми вже бачили це раніше.

Ви пишаєтеся демократією, законністю та порядком. Однак протягом понад два десятиліття ваші банки, агенти нерухомості та інші посередники порушували всі правила, уперто лобіювали блокування прогресивних реформ і сприяли утриманню всього цього в таємниці. Щоб брудні гроші — часто набуті за допомогою корупції та насилля — продовжували витікати з росії. У такий спосіб посередники клептократів набивали свої кишені на шкоду колективному миру.

Ми бачимо, що в результаті цієї невиправданої та жорстокої воєнної агресії демократичні країни в усьому світі нарешті усвідомлюють небезпеку. Небезпеку бути тихими гаванями для російських надбагатіїв.

Щоб відстежити, заморозити та конфіскувати їхні гроші та майно, ми просимо вас:

  1. здолати перешкоди на шляху міжнародного співробітництва, які призвели до уповільнення та неефективності процесів транскордонної підзвітності;
  2. переконати інші країни приєднатися до вас, особливо ті, що є знаменитими податковими гаванями;
  3. зобов’язати виступити із заявою тих, хто володіє цінною інформацією — банкірів, агентів з нерухомості, брокерів та управителів майном, які обслуговують клептократів у ваших країнах.

Ще не пізно прийняти потужні реформи стосовно боротьби з корупцією та відмивання грошей, які ви відтерміновували протягом довгих років. Це допоможе притягнути путіна та його прибічників до відповідальності. А також стримати нарощування влади клептократій і в інших країнах — і відповідно не допустити болю та страждань людей, які ми бачимо сьогодні в Україні.

Необхідно, щоб клептократам ніде було сховатися і ніхто їм не допомагав. Настав час для міжнародної спільноти перевести свої зусилля на новий рівень і дати реальну відсіч цьому злу. 

Джерело: www.change.org