Команда Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО) від щирого серця вітає всіх із Днем Незалежності!

Останній рік був роком трансформацій як для всієї України, так і для самого НАКО. Наша команда значно зміцнилася та збільшилася. Це означає, що ми зможемо працювати ще ефективніше на благо України: будемо проводити ще більше анти-корупційних досліджень, будемо ще ретельніше працювати на пропозиціями реформ і проводити ще більше тренінгів для військовослужбовців.

Чимало змін – і на рахунку нашої країни. Українська армія піднялася у рейтингу найкращих у світі: тепер вона посідає 29-те місце зі 136 країн. Оборонний бюджет нашої держави сягнув рекордної суми – понад 86 мільярдів гривень. Сподіваємося, що завдяки цим коштам у військовослужбовців буде краще спорядження, харчування і умови проживання.

Сектор оборони повільно, але впевнено позбувається пострадянської спадщини і рухається назустріч євро-атлантичним цінностям. Символічним тут видається перенесення Дня Десантно-штурмових військ. Раніше це було свято із радянським корінням, бо 2-ге серпня – це дата першого стрибка парашутистів у Московському військовому окрузі. А тепер відзначаємо його 21-го листопада, у день покровителя десантно-штурмових військ – святого Михайла. Змінився навіть колір беретів десантників: з блакитного на бордовий, як у більшості членів НАТО. Сьогодні вони вперше вийшли на парад у новій формі.

Втім є чимало питань, які неабияк бентежать. Їхньому вирішенню необхідно приділити увагу не лише протягом наступного року, але і у більш довгостроковій перспективі. Так, у порівнянні із попереднім роком, обсяги засекречених закупівель Міноборони зросли. Якщо торік такі закупівлі становили понад 55 відсотків, то цьогоріч – їх вже на три відсотки більше. Нагадаємо, що більше інформації засекречують, то більше може виникнути корупційних ризиків. Питанню прозорості і підзвітності наразі приділяють недостатньо уваги на державному рівні. Внаслідок цього маємо ситуацію, коли, наприклад, у Міноборони не знають, скільки грошей пішло на організацію параду до Дня Незалежності.

Водночас новий Закон про Нацбезпеку визначає прозорість одним із пріоритетів сектору безпеки і оборони. Навіть більше, Президент України Петро Порошенко на саміті НАТО особисто запевнив Генерального секретаря НАКО Олену Трегуб, що оборонні закупівлі і сам сектор оборони стануть прозорішими. Тож команда НАКО сподівається, що слова Гаранта української Конституції справдяться.

У той час коли армія українських патріотів щодня боронить територіальну цілісність нашої Батьківщини та нашу безпеку, ми працюємо, щоб зробити сектор безпеки і оборони України прозорим та підзвітним, посилити нашу армію і таким чином наблизити той день, коли парад до Дня Незалежності буде проходити у повністю мирній країні. Ми дякуємо кожному військовослужбовцю, чоловікам та жінкам, які продовжують ризикувати своїм життям заради нашого спокою. Ми у великому боргу перед Вами, і ми зробимо усе можливе, щоб переконатись, що у такій життєво важливій сфері як армія, не буде місця для корупції.

З Днем Незалежності!
Слава Україні!