Українське представництво міжнародної антикорупційної організації Тransparency International й спільнота громадських організацій, об’єднаних навколо платформи DOZORRO, закликають депутатів Дніпровської міської ради не голосувати за скасування конкурентних допорогових закупівель.

23 травня під час сесії Дніпровської міської ради було винесено на обговорення питання скасування рішення про обов’язкове використання системи публічних електронних закупівель ProZorro для допорогових закупівель від 3000 гривень.

У разі прийняття, таке рішення несе ризик втрати містом десятків мільйонів гривень щороку, адже саме завдяки конкурентним допороговим закупівлям місто Дніпро за 5 місяців 2018 року зекономило 24,5 млн.гривень, а за 2016-2017 роки – понад 116 млн. гривень.

Система публічних закупівель ProZorro покликана створити рівні, прозорі та чесні правила гри для всіх представників бізнесу, які бажають взяти участь у закупівлях та створює можливості розвитку міста, підвищує його прозорість та інвестиційну привабливість.

Що може втратити місто Дніпро, якщо скасують конкурентні допорогові закупівлі?

Економію. Допорогові закупівлі було запроваджено з метою забезпечення державних установ товарами, роботами та послугами з залученням максимальної кількості представників бізнесу. Конкуренція дозволяє  територіальній громаді ефективніше економити кошти, адже неконкурентні закупівлі нерідко супроводжуються завищенням цін.

Розвиток для місцевого бізнесу. Допорогові конкуренті закупівлі дають додаткові можливості малому та середньому бізнесу розвиватись, беручи участь у тендерах й виграючи державні замовлення.

Контроль та управління. Проведення допорогових закупівель з застосування електронної системи Prozorro забезпечує прозоре витрачання бюджетних коштів за допомогою вільного доступу до усієї інформації про закупівлю. Це дозволяє здійснювати оперативний державний та громадський контроль за закупівлями, а також запобігати корупції у ці сфері.

Прозорість. Останнім часом місто суттєво підвищило свої позиції у всеукраїнському рейтингу прозорості міст й наразі займає 19 сходинку. Скасування конкурентних допорогів може звести нанівець прагнення міста бути прозорішим та інвестиційно привабливішим й відкинути його далеко назад у рейтингу.

Закликаємо депутатів Дніпровської міської ради голосувати проти скасування конкурентних допорогових закупівель. Це дозволить ефективніше витрачати гроші міського бюджету, відкриє нові можливості для малого та середнього бізнесу й зменшить корупційні ризики.

До звернення доєдналися:

Transparency International Ukraine

DOZORRO

Прозорі міста

Платформа “Громадський контроль”

Центр громадського моніторингу та досліджень

Центр медіарозслідувань “Прозоро”

ГО “Молода Черкащина”

ГО “Криворізький Центр Розслідувань”

ГО “Трипільський Край”

ГО “Інститут Аналітики та Адвокації”

ГО “Антикорупційний штаб”

ГО “Офіс регіонального розвитку”

ГО “Полтавська платформа”

ГО “Філософія серця”

ГО “Жіночий антикорупційний рух”

ГО “Розвиток публічних закупівель”

ГО “Антикорупційна платформа”

ГО “Залізниця без корупції”

Всекраїнська мережа ЛЖВ “100% життя”