Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає прийняти законопроєкт №7451 у другому читанні та в цілому.

Депутати врахували більшість важливих зауважень експертів і громадськості, зокрема ТІ Україна, та доопрацювали законопроєкт, що має спростити приватизацію на час війни. 

Зокрема вони пропонують:

    • Відмовитися від ідеї приховати всю інформацію про учасників, переможців, протоколи і договори електронних аукціонів з продажу. Це допоможе зберегти один з основних принципів приватизації, що прописаний в законі — прозорість.
    • Не змінювати розмір гарантійного внеску на час війни. Якби його таки диференціювали, це б створило додаткове фінансове навантаження на бізнеси, що намагаються релокуватися у безпечніші регіони. 
    • Звузити коло державних підприємств, де особа може бути призначена керівником за сумісництвом. Існує пересторога, що такі керівники, які одночасно управлятимуть кількома підприємствами, будуть менш ефективними. А під час війни ще важливіше, щоб ДП готувались якісно до приватизації. Тому депутати запропонували дозволити сумісництво лише для підприємств з обмеженим доходом і балансовою вартістю.

“В умовах падіння економічної активності і стрімкого зниження ВВП, приватизація може пом’якшити удар від наслідків війни для бюджету. Держава зможе позбутися підприємств, що роками її обтяжували, і навпаки заробити на них. Але щоб це сталося, приватизацію на час війни потрібно спростити”, — коментує очільниця напряму управління публічним майном ТІ Україна Христина Зелінська.  

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає депутатів не зволікати і ухвалити законопроєкт №7451 у другому читанні і в цілому.

Детальніше про інші важливі правки до другого читання дізнавайтеся з юридичного аналізу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(281) "Держава зможе позбутися підприємств, що роками її обтяжували, і навпаки заробити на них. Але щоб це сталося, приватизацію на час війни потрібно спростити." ["quote_author"]=> string(35) "Христина Зелінська" }

Держава зможе позбутися підприємств, що роками її обтяжували, і навпаки заробити на них. Але щоб це сталося, приватизацію на час війни потрібно спростити.

Христина Зелінська