Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) почало формувати Наглядову Раду державного підприємства “Медичні закупівлі України” ключового закупівельника у сфері медицини. Відповідна інформація оприлюднена на офіційному сайті МОЗ. Саме тому громадські та пацієнтські організації закликають МОЗ провести незалежний відбір членів конкурсної комісії для обрання Наглядової ради ДП.

4 серпня 2020 року МОЗ видало наказ №1781 “Про утворення та принципи формування наглядової ради державного підприємства “Медичні закупівлі України”. Однак протягом місяця після прийняття цього наказу МОЗ не публікує жодної інформації про процес визначення Наглядової ради підприємства.

ДП “Медичні закупівлі України” створювалося в рамках закупівельної реформи в міністерстві з метою перебрання від МОЗ закупівельної функції та організації професійних закупівель в інтересах українських пацієнтів. Для організації та проведення закупівель ліків підприємство отримує бюджетні кошти. Наразі підприємство уповноважене на здійснення закупівель на загальну суму 14, 8 мільярдів гривень лише в цьому році. Передбачається, що наступні роки обсяг бюджетних коштів для організації закупівель ДП буде зростати. 

Все це передбачає необхідність безпрецедентної прозорості та неупередженості в процесі утворення Наглядової ради. Згідно із чинним законодавством та Статутом ДП Наглядова рада має складатися із 7 членів, 2 з яких мають бути визначені МОЗ, а 5 — повинні бути незалежними та відібрані конкурсною комісією. 

Водночас останнім часом ми спостерігаємо численні спроби тиску з боку МОЗ на керівництво держпідприємства та втручання в процедури закупівель. Такі спроби проявлялися у вигляді рекомендацій з боку ексміністра Ємця призначити «потрібних» осіб на важливі посади, у вигляді втручання в процедуру закупівлі захисних костюмів та в подальшому у прийнятті, з подачі МОЗ, регулювань які протиправно вимагають погодження з МОЗ тендерної документації, договорів та інших документів. 

За таких обставин та в умовах відсутності інформації про процес створення Наглядової ради ми вимагаємо від МОЗ та особисто Міністра Максима Степанова:

  • провести прозорий відбір членів конкурсної комісії для обрання Наглядової ради у ДП “Медичні закупівлі України” та визначити до складу комісії осіб, що мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет;
  • залучити до складу комісії представників міжнародних організацій та дипломатичних установ, професійних консультантів з відбору персоналу, як того вимагають нормативні документи, а також авторитетних громадських та пацієнтських організацій.

Наголошуємо, що винятково прозора процедура та авторитетна комісія забезпечують суспільну довіру до процесу створення Наглядової ради ключової закупівельної агенції країни у медичній галузі.

Громадська організація “Центр протидії корупції”

Благодійний фонд “Пацієнти України”

Експертна організація StateWatch 

Transparency International Ukraine

Благодійна організація «100% Життя»