Громадські організації Автомайдан, Центр протидії корупції, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Фундація DEJURE закликали представників юридичних вищих навчальних закладів відмовитися від обрання членів Вищої ради правосуддя  (ВРП) на з’їзді та провести повторне висування кандидатів до ВРП.

У четвер, 14 березня делегати юридичних вищих навчальних закладів планують обрати двох нових членів ВРП за своїми квотами. Серед кандидатів жодного доброчесного та незалежного.

ЗАЯВА

У четвер , 14 березня делегати юридичних вищих навчальних закладів планують обрати двох нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Наразі це останній шанс оновити склад ВРП, яка відповідає за очищення судової системи.

Судді, прокурори та адвокати уже зробили вибір та делегували до ВРП сумнівних кандидатів.

Громадські організації Автомайдан, Центр протидії корупції, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Фундація DEJURE вважають, що членами ВРП мають стати кандидати із безсумнівною доброчесністю та незалежністю.

Кандидати від наукового середовища мають стати “агентами змін” у Вищій раді правосуддя.

Наразі серед 11 кандидатів до складу ВРП від наукового середовища немає жодного, чия доброчесність, незалежність чи готовність боротися за очищення судової влади не викликала б сумніву.

З огляду на це, закликаємо представників юридичних навчальних закладів відмовитися від обрання членів ВРП на з’їзді 14 березня та провести повторне висування кандидатів до ВРП.

Від представників юридичних навчальних закладів залежить останній на найближчі п’ять років шанс делегувати до ВРП змінотворців.

Навіть двоє незалежних та мотивованих членів ВРП можуть дати суспільству надію на те, що цей орган почне виконувати свої функції та очищати українську судову систему від недоброчесних суддів.

***

“Від представників юридичних навчальних закладів залежить останній на найближчі п’ять років шанс делегувати до ВРП змінотворців. Наразі, в списку з 11 кандидатів немає жодного чиє б бажання та готовність боротися за реальне очищення судової системи не викликало б сумнівів”, — йдеться в опублікованій громадськими організаціями заяві.

Фаворитами серед кандидатів вважаються чинні члени ВККС Сергій Прилипко та Андрій Василенко. Вони вже відзначилися тим, що допомогли суддям Майдану отримати нові суддівські посади.

Прилипко і Василенко у складі колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) гарантували збереження суддівської посади для Тетяни Сапальової, яка ухвалила рішення про заборону Майдану у Чернівцях.  

Сергій Прилипко підтвердив доброчесність одного з найвідоміших суддів Майдану — Владислава Дев’ятка, який ухвалив свавільні рішення проти чотирьох автомайданівців.

Андрій Василенко голосував за допуск у конкурс до Верховного Суду судді Людмили Кізюн, яка арештовувала учасника Революції Гідності.

Негативно “відзначилися” ці кандидати також і під час конкурсу до Верховного Суду.

Андрій Василенко був доповідачем по судді Ользі Ступак, щодо якої НАБУ проводить розслідування кримінальної справи по факту незаконного збагачення та неналежного декларування. Зокрема, суддя живе у будинку оформленому на свекруху, безкоштовно отримала службову квартиру та приватизувала її за підробленими документами.

Ці факти були відомі Андрію Василенку ще на етапі співбесіди із суддею, закрив очі на очевидну недостовірність пояснень у результаті чого Ольга Ступак стала суддею Верховного Суду.  

На посаду у ВРП також претендує член Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Олександр Ковальчук, який допоміг Назару Холодницькому уникнути звільнення з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).  

Саме він аналізував скарги на керівника САП, зокрема щодо імовірного незаконного впливу на суд, та постановив, що КДКП не може звільнити Холодницького, а може лише винести йому догану. Також викликає питання, як при незначних доходах до 2017 року Олександр Ковальчук набув 2 квартири в Києві загальною площею 218 кв. м та будинок під Києвом площею 376 кв. м.

Свою кандидатуру висунула суддя Господарського суду міста Києва та дочка одіозного заступника Генпрокурора часів Віктора Пшонки Оксана Блажівська, яка зробила стрімку суддівську кар’єру одразу по обранню Віктора Януковича в 2010 році.

Ще один кандидат доцент кафедри правосуддя Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Гринюк має бізнесові зв’язки із фігурантом справи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Олександром Онищенком. Гринюк є керівником компаній ПАТ «Украгрохімхолдинг» та ТОВ «Укртрансхім», засновником яких є пов’язаний із Онищенком Андреас Софоклеус.

Претенденти на посаду членів Вищої ради правосуддя Дмитро Журавльов та Андрій Ковальчук мають сумнівні статки, зокрема нерухомість та мільйонні заощадження, що не відповідають їхнім оприлюдненим доходам.

Аналогічні питання виникають і щодо статків завідувачки кафедри Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Ольги Шило. Ринкова вартість лише одних її новопридбаних автомобілів перевищує всі задекларовані доходи.

4 земельні ділянки, незавершене будівництво і майже 2 млн грн готівки декларує і Олег Омельчук, усі найближчі родичі якого працюють у державних установах.

Неточності в декларації допустив й інший кандидат на посаду члена ВРП — Віталій Косович. Зокрема, не зазначив у своїй декларації за 2016 рік, що він є засновником громадської організації «Львівська правнича школа».

Усі члени Вищої ради правосуддя повинні бути політично нейтральними. Однак таким не можна вважати  Віктора Грищука, який тричі, хоч і безуспішно, балотувався до Верховної ради. Два із трьох разів Грищук хотів пройти до парламенту у списках Соціалістичної партії України.

Раніше сумнівних членів ВРП уже делегували з’їзд суддів, конференція прокурорів та з’їзд адвокатів.

Так членами ВРП від суддів стали суддя Майдану, який регулярно відвідує територію Російської Федерації, Олег Прудивус, судді з мільйонними статками Наталія Шелест та Лариса Іванова.

Конференція прокурорів делегувала до складу ВРП адвоката та друга Юрія Луценка Ігоря Фоміна, а також прокурора Дніпропетровської області Віктора Матвійчука.

З’їзд адвокатів, всупереч Конституції, переобрав членами ВРП уже діючих її членів — Павла Гречківського та Олексія Маловацького.