18 червня Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №3335-1, який суттєво вплине на роботу Агентства з розшуку та менеджменту активів. Попри певні застереження та рекомендації, Transparency International Ukraine закликає народних депутатів проголосувати за цей документ.

Ініціатива має низку позитивних моментів. Зокрема:

  • Після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залучене до підготовки передачі майна в управління. 
  • Буде розроблено чіткий та прозорий механізм реалізації активів.
  • Фігуранти кримінальних проваджень не зможуть так легко блокувати роботу АРМА завдяки сумнівним рішенням судів.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(243) "Після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залучене до підготовки передачі майна в управління. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Після ухвалення закону АРМА стане учасником кримінального провадження та буде залучене до підготовки передачі майна в управління. 

Водночас ми закликаємо народних обранців між першим і другим читанням внести принципові правки. 

1. Закон повинен також передбачити гарантії покупцям активів. Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії. Тобто, щоб покупець розумів, що він придбає майно, і потім його не повернуть попередньому власнику.

2. Суд повинен мати можливість розглядати клопотання про передачу активів до АРМА у разі ризику знищення або відчуження без участі власника. Повідомлення власника активу щодо можливої передачі майна в управління АРМА може призвести до відчуження, знищення, чи перетворення цього активу.

3. Не можна збільшувати майже удвічі суму сукупної вартості активів, що можуть передаватися АРМА — до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Це дасть змогу корупціонерам користуватися та контролювати надбання своєї злочинної діяльності, що коштують менше мільйона гривень. Водночас власники зможуть уникати передачі активів до АРМА, наприклад, занижуючи їхню вартість.

Transparency International Ukraine відкрита до діалогу та плідної співпраці, аби зробити роботу з арештованими активами вигідною для держави, власників активів і бізнесу, що готовий ними управляти.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(344) "Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Усі кейси Агентства — чутливі й несуть певні ризики. Аби реалізація майна було ефективною і за ринковими цінами та покупці були зацікавлені в придбанні таких активів, необхідні гарантії.