Президент України Володимир Зеленський має невідкладно підписати ухвалений ще у 2021 році закон про воєнних злочинців у відповідь на звірства російських окупантів на Київщині.

Про це ідеться у зверненні громадських організацій.

Громадські організації нагадують, що закон про воєнних злочинців №2689 із червня 2021 року лежить на підписі президента України. Володимир Зеленський має підтвердити рішучість свого наміру переслідувати воєнних злочинців простою дією – негайно підписати цей законопроєкт. Також ми знову закликаємо український парламент невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Досі в Кримінальному кодексі України немає відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписані так безглуздо, що цю кваліфікацію майже неможливо застосувати на практиці. Навіть якщо сподіватися виключно на Міжнародний кримінальний суд, він не може охопити весь масив скоєних міжнародних злочинів, адже за своєю політикою концентрує увагу виключно на керівних посадах. Тож тисячі виконавців, які вчиняли ці злочини своїми руками, залишаються на відповідальності національних органів розслідування та суду.

Крім того, організації закликають український парламент невідкладно ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Звернення підтримали:
Центр громадянських свобод
Трансперенсі Інтернешнл Україна
Кримський центр ділового та культурного співробітництва “Український дім”
ГО “Культура проти хамства”
Українська Гельсінська спілка з прав людини
Крим SOS
ГО “Громадське телебачення”
Вокс Україна
ГО “МАРТ”
Регіональний центр прав людини
ГО «Коаліція дієвців культури»
Благодійний фонд “Мистецькі надра”
Центр політико-правових реформ
One Philosophy / WeAreUkraine.info
Український кризовий медіа центр
Центр прав людини ZMINA
ГО “Центр досліджень правоохоронної діяльності”
ГО Центр “Соціальна дія”
ГО “Українська гільдія режисерів”
Громадська мережа публічного права та адміністрації UPLAN
Об’єднання родичів політв’язнів Кремля
Центр громадянської просвіти “Альменда”