1 квітня депутати підтримали законопроєкт, який додає ще одну можливість звільняти іноземних членів наглядових рад держпідприємств та банків. Під час воєнного стану припинити повноваження або розірвати контракт можна буде у випадку, якщо людина не з’явиться невідкладно на адресу підприємства або банку. ТІ Україна наголошує, що це — небезпечна практика, яка лише зашкодить ефективній діяльності наглядових рад. Ми вважаємо, що Президент повинен ветувати цей закон.

Наразі в Україні не працює авіасполучення, тож іноземні експерти просто фізично не здатні невідкладно перетнути кордон та прибути у визначене місце. Ба навіть для тих членів наглядових рад, які зараз в Україні, це буде важко — порушене залізничне та автосполучення, країну постійно обстрілюють. Додаткові подорожі можуть бути небезпечними для життя та здоров’я людей.

Натомість, наглядові ради можуть повноцінно працювати та проводити засідання онлайн. Із 2020 року, коли через пандемію світ вимушено перейшов на віддалену роботу, українські держкомпанії також напрацювали відповідні механізми. Фізична присутність членів наглядових рад на підприємствах чи в банках не є критично необхідною.

Реформа корпоративного управління в Україні триває з 2016 року. Відтоді Україна зобов’язалася впроваджувати принципи корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОСЕР). Від початку реформи значна кількість міжнародних фахівців у наглядових радах запобігає політичному втручанню та корупції в держпідприємствах, підвищує ефективність та прозорість їхньої діяльності. 

У тому числі завдяки членам-іноземцям, які є експертами міжнародного рівня, вдалося покращити фінансові показники компаній. “Нафтогаз”, Приватбанк, “Укрпошта” перетворилися із збиткових на прибуткові. Реформа корпоративного управління держбанків була однією з умов продовження співпраці з МВФ.

Ухвалений закон може вкрай негативно вплинути на корпоративне управління. Хоча він діятиме лише на період воєнного стану, цього часу вже достатньо для кроку назад у цій сфері. 

 

Довідково:
Наглядові ради — це колегіальні органи управління компаній, які впливають на стратегію розвитку підприємства. До компетенцій наглядових рад, як правило, входять такі як призначення (обрання) керівника підприємства, погодження проєктів стратегій, прийняття рішень щодо відбору незалежного аудитора, надання згоди на вчинення господарських зобов’язань, погодження плану цільових фінансових показників або ж антикорупційної політики тощо.