У п’ятницю, 22 листопада, Рада суддів на своєму засіданні обере трьох членів Конкурсної комісії, яка буде оцінювати кандидатів у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). Саме від них залежить, чи буде новий склад ВККС доброчесним.

Повне перезавантаження ВККС — це один з ключових етапів реформування судової системи, яке ініціював Президент Зеленський. Попередній склад Вищої кваліфкомісії суддів провалив завдання, які стояли перед ним після Революції Гідности, — якісно очистити суддіський корпус та наповнити його доброчесними кадрами.

Так, ВККС успішно переатестувала суддів, які не можуть пояснити походження своїх статків, приховували майно та ухвалювали свавільні рішення. ВККС рекомендувала до нового Верховного Суду чверть недоброчесних кандидатів попри негативні висновки Громадської ради доброчесності. Також комісія так і не спромоглась вирішити питання дефіциту суддівських кадрів.

За формування нового складу ВККС відповідальна Конкурсна комісія, яка наполовину складатиметься з представників від Ради суддів. На жаль, серед членів Ради суддів також є судді, які мають проблеми зі статками, ухвалювали свавільні рішення щодо учасників Революції Гідності та порушували етичні правила.

Так, членкиня Ради суддів Олена Журавська брала участь у переслідуванні активістів під час Революції Гідності; Юрій Власов та Олексій Котеньов володіють статками, які очевидно не відповідають їх доходам; судді Сергій ЄремейчукОксана Савенко та Вадим Бутенко отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності під час кваліфікаційного оцінювання, а Олег Головенко взагалі це оцінювання провалив, бо не склав іспит.

Очевидно, такі судді не можуть оцінювати доброчесність кандидатів та приймати рішення щодо складу комісії, яка в майбутньому може ініціювати їх звільнення.

Саме тому ми закликаємо членів Ради суддів обрати до Конкурсної комісії представників, які відповідають найвищим етичним стандартам, критеріям доброчесності, і репутація яких не викликає сумнівів ні серед суддів, ні у суспільства. Від цього залежить суспільна довіра до нової ВККС та успішність реалізації наступних кроків реформи, ініційованої Президентом.

Центр протидії корупції

Автомайдан

Фундація DEJURE

Центр політико-правових реформ

Transparency International Ukraine