Незалежна і професійна журналістика є однією з головних ознак справді демократичного суспільства і напади або втручання в роботу журналістів є неприпустимими для нашої країни. Саме тому Transparency International Ukraine закликає владу забезпечити максимально прозоре і чесне розслідування нападу на журналістів проєкту «Схеми». 

4 жовтня на журналістів розслідувального проєкту «Схеми» скоїли напад у центральному офісі державного «Укрексімбанку» під час запису інтерв’ю з головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером. Інцидент стався просто у кабінеті очільника установи. 

Журналісти найчастіше стоять на варті та викривають найбільш кричущі випадки зловживання владою, проводять розслідування корупції з боку чиновників і розповідають про найважливіші проблеми суспільства. Саме тому їхній діяльності забезпечується захист як на рівні українського законодавства, так і на рівні важливих міжнародних угод.

Це вже не перший прецедент такого фізичного втручання та впливу на роботу журналістів-розслідувачів. Однак, безперечно, саме цей випадок є найбільш кричущим в останній час і викликав справжнє обурення серед професійної спільноти та громадськості. 

Голова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер вже оголосив про складання своїх повноважень на час розслідування. Проте ми переконані, що всі учасники цієї події зі сторони фінустанови мають бути негайно звільнені, а керівники правоохоронних органів та Кабінет Міністрів, який є головним акціонером банку, мають відстежувати прозорість розслідування.

Інцидент із нападом на журналістів-розслідувачів просто в кабінеті державного банку є справжнім викликом українській демократії. Громадськість не може толерувати такі вчинки, і лише швидкі та ефективні дії влади забезпечать уникнення подібних випадків у майбутньому.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(240) "Інцидент із нападом на журналістів-розслідувачів просто в кабінеті державного банку є справжнім викликом українській демократії." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Інцидент із нападом на журналістів-розслідувачів просто в кабінеті державного банку є справжнім викликом українській демократії.