У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує вивести закупівлі деяких товарів, робіт і послуг з-під дії Закону “Про публічні закупівлі” для наукових установ та закладів вищої освіти. Зокрема це стосується підготовки антарктичних експедицій.  

Депутати пропонують дозволити купувати наукові прилади, обладнання, науково-дослідні судна, запасні частини і витратні матеріали до них, реактиви, зразки та усе необхідне для антарктичних експедицій без Prozorro. Автори законопроєкту стверджують, що купувати високотехнологічне обладнання для наукових досліджень через аукціони неможливо. Так само вони наполягають, що закупівлі для потреб антарктичних експедицій через Prozorro навпаки призводять до перевитрат бюджетних коштів. На жаль, жодних економічних обґрунтувань з конкретними цифрами не наводять.

Вивести закупівлі для забезпечення антарктичних експедицій пропонували ще у 2018 році, однак тоді аналогічний законопроєкт відкликали. Водночас команда проєкту DOZORRO вже давно стежить за закупівлями Національного антарктичного наукового центру. На жаль, ми виявляли непрозорі практики та порушення. 

Наприклад, у 2016 році Центр двічі скасовував закупівлю послуги з підготовки та проведення XXII Української антарктичної експедиції: через відсутність потреби і відхиляючи усіх учасників, щоб укласти угоду на майже 40 млн грн з обраним підрядником. Цікаво, що в результаті науковці поїхали на станцію Академік Вернадський на судні іншої компанії, пропозиція якої на торгах була на 12 млн грн нижче. Тобто ці 12 млн просто переплатили посереднику. 

“Зараз ми бачимо, як закупівлі для антарктичних експедицій на десятки мільйонів гривень відбуваються без конкуренції та не зовсім прозоро. Якщо вивести їх з-під дії Закону, усе це потрапить у тінь. Ми навіть не матимемо можливості бачити, на що будуть витрачатися ці суми щороку”, — пояснює заступник виконавчого директора з реалізації інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(358) "Зараз ми бачимо, як закупівлі для антарктичних експедицій на десятки мільйонів гривень відбуваються без конкуренції та не зовсім прозоро. Якщо вивести їх з-під дії Закону, усе це потрапить у тінь." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Зараз ми бачимо, як закупівлі для антарктичних експедицій на десятки мільйонів гривень відбуваються без конкуренції та не зовсім прозоро. Якщо вивести їх з-під дії Закону, усе це потрапить у тінь.

Іван Лахтіонов

Подібний крок відкриє дуже великі корупційні ризики. Тому Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає відмовитися від цієї ініціативи. Натомість питання щодо виключення з-під дії закону придбання товарів для інших наукових установ потребує додаткового дослідження та детальних обґрунтувань, які відсутні в супровідних документах законопроєкту. 

“Якщо ми будемо щомісяця виводити якісь закупівлі з-під дії Закону, сам Закон перетвориться на перелік винятків. Зараз він гармонізований з європейським законодавством, проте подібні ініціативи загрожують подальшій співпраці України з ЄС”, — резюмує Лахтіонов.

Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає народного депутата Сергія Бабака та інших авторів відкликати законопроєкт 5500, бо такі зміни містять корупційні ризики та суперечать принципам прозорих і ефективних публічних закупівель. 

Нагадуємо, що нещодавно Верховна Рада вивела з-під дії Закону України “Про публічні закупівлі” закупівлю будівництва Великої кільцевої дороги. Окрім цього, закупівлі до Дня Конституції та Дня Незалежності України цього року дозволили проводити за переговорною процедурою. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(204) "Якщо ми будемо щомісяця виводити якісь закупівлі з-під дії Закону, сам Закон перетвориться на перелік винятків." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Якщо ми будемо щомісяця виводити якісь закупівлі з-під дії Закону, сам Закон перетвориться на перелік винятків.